Örgüt kültürünün iş tatmini üzerindeki etkisi konya sanayi işletmeleri örneği
The effect of organizational culture on job satisfaction case of konya industrial enterprises
- Tez No: 895899
- Danışmanlar: PROF. DR. RİFAT İRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgüt Kültürü Modelleri, İş Tatmin Düzeyi, Organizational Culture, Organizational Culture Models, Job Satisfaction Level
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Mevcut araştırmada, örgüt kültürü ile iş tatmini arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve bu ilişkinin farklı demografik ve mesleki gruplar arasında farklılık gösterip göstermediğinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Konya sanayi bölgesinde vinç imalatı ve hidrolik sektörlerinde faaliyet gösteren iki işletmede çalışan toplam 160 kişi araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Evren içinden seçilen 72 kişi ise araştırmanın örneklem grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan veriler, kişisel bilgi formu, Örgüt Kültürü Ölçeği ve İş Tatmini Ölçeği ile oluşturulan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulguları dikkate alındığında, örgüt kültürü ve iş tatmini arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu, örgüt kültürünün iş tatmini üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı açıklama gücüne sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca yaş, medeni durum, eğitim seviyesi, çalışma süresi ve görev pozisyonu gibi demografik ve mesleki değişkenlerin bireylerin örgüt kültürü ve iş tatmini algılarını önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Daha büyük yaş grubunda yer alan bireylerin örgüt kültürü ve iş tatmini algılarının daha yüksek olduğu, bu algıların eğitim seviyesinin düşmesi ile arttığı, evli bireylerin bekar bireylere göre daha yüksek algılara sahip olduğu, uzun süreli çalışanların örgüt kültürünü daha olumlu değerlendirdiği ve usta, ustabaşı ve şef pozisyonundaki çalışanların diğer görev gruplarına kıyasla daha yüksek algılara sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu çalışma, işletmelere ait örgüt kültürlerinin çalışanların iş tatmin seviyelerine ne derece etki ettiğini ortaya çıkarmak ve literatürde daha önce yapılmış olan çalışmalarda eksik kalan boşluğu doldurarak literatüre katkı sağlamak amacıyla önemlidir.
Özet (Çeviri)
It is thought that the organizational culture has an impact on employees' feelings of job satisfaction, which can be positively affected, their commitment to the organization increases and productive work results can be achieved. It seems to be widely accepted in this field that employees who work together with an effective organizational culture will exhibit more productive, happy and loyal behavior patterns and will bring more success in the fields of activity of the organization they are a member of. This research study is important in terms of investigating the level of job satisfaction experienced by employees according to which type of organization. In this research, the relational screening model will be used. The relational screening model, which is one of the general screening models, will be established assuming that organizational culture may have an effect on job satisfaction. While determining the variables of the research; Job satisfaction was determined as the dependent variable and organizational culture types were determined as the independent variables. In this research, it is also the subject of examination whether there is a significant difference between the demographic elements of the working individuals, the cultures of the organizations and the job satisfaction levels of the employees. The research was carried out with the aim of determining the effect of employees' perception of the organizational culture of the company they belong to on their job satisfaction level. This study was conducted to reveal to what extent the organizational cultures of businesses affect the job satisfaction levels of employees and to contribute to the literature by filling the gap left in previous studies.