Muğla ilinde siğircilik işletmelerinde beslenme şekilleri ve TMR (total mixed ration) kullanimi
Nutritional patterns and use of TMR (total mixed ration) in cattle enterprises in muğla province
  1. Tez No: 895965
  2. Yazar: EREN KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HULUSİ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: TKR (tam karışım rasyon), TMR (total mixed ration), Muğla, Sığır İşletmeleri, TMR (Total Mixed Ration), Muğla, Cattle Farms
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sığır işletmelerinde çeşitli yemleme yöntemleri kullanılmaktadır. Bu yöntemler arasında uygulanabilirlik ve hayvanlarda metabolik sorunların riskini en aza indirme açısından TMR (tam yemleme sistemi) önerilmektedir. Süt sığırlarının beslenmesi, hayvanın farklı dönemlerdeki ihtiyaçlarına göre hazırlanan bir rasyonla yapılmalıdır. Aksi takdirde, tek bir rasyonla yıl boyunca beslenme hayvancılıkta istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Özellikle süt sığırlarında sağmal dönemde, hayvanların doğum sonrası dönemlere göre beslenmesi gerekmektedir. Besiye alınan hayvanların da dönemlere göre gruplandırılması ve ihtiyaçlarına göre TMR hazırlanması önemlidir. Hayvanların yemlere uyum sağlama sürecinde metabolik sorunlarla karşılaşılması işletmelerde önemli bir problemdir. Bu durum, verim kayıplarına ve maliyet artışına neden olabilir. Hayvanın ihtiyaçlarının yüksek olduğu durumlarda TMR'nin kolayca değiştirilmesi önemlidir. Aynı şekilde, farklı dönemlerde farklı kaba veya kesif yemlerin rasyonlara katılması da TMR uygulamasıyla daha kolay hale gelmektedir. Bu amaçla, çalışmamızda farklı ilçelerden rastgele seçilen 100 farklı küçük sığırcılık işletmesinden örnekleme yöntemi ile ziyaret edilip, ziyaretler sırasında TMR kullanımının olup olmadığı, kullanılabilirliği ile işletmede avantajları hakkında yüz yüze görüşmelerle gerekli bilgiler toplanmıştır. Sonuç olarak, çalışmada elde edilen bulgular çerçevesinde, orta yaş grubunun hayvancılık faaliyetlerinin yürüttüğü ve bunu geçim kaynağı olarak gördüğü, aile işletmelerinin çoğunlukta olduğu, eğitim seviyesinin düşük olduğu bir sosyo-ekonomik yapı ortaya çıkmıştır. Saman yine vazgeçilmez yem hammaddesi olarak karşımıza çıkmaktadır ve yem karışımlarının mısır silajı ve yoncadan oluştuğu görülmektedir. TKR kullanan yetiştiriciler, karışım hazırlamanın işletme ekonomisi açısından yararlı olduğu düşüncesindedirler. Ancak, karışım hazırlamayan işletme sayısı da az değildir. Bu nedenle bölgede, TKR kullanımının yaygınlaştırılması gerektiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Various feeding methods are used in cattle farming. Among these methods, the Total Mixed Ration (TMR) system is recommended for its applicability and minimizing the risk of metabolic issues in animals. The nutrition of dairy cattle should be based on a ration prepared according to the animal's needs at different stages. Otherwise, feeding throughout the year with a single ration can lead to undesired outcomes in livestock farming. Especially during the lactation period of dairy cattle, feeding should be adjusted according to postpartum periods. It is important to group the fattening animals according to periods and prepare TMR according to their needs. Encountering metabolic issues during the adaptation of animals to feeds is a significant problem in farms. This situation can lead to productivity losses and increased costs. It is important for TMR to be easily adjustable in situations where the animal's needs are high. Similarly, incorporating different roughage or concentrate feeds into rations in different periods becomes easier with TMR implementation. For this purpose, in our study, 100 different small cattle farms randomly selected from different districts were visited by sampling method, and the necessary information was collected through face-to-face interviews about whether TMR was used during the visits, its usability and advantages in the business. As a result, within the framework of the findings obtained in the study, a socio-economic structure has emerged in which the middle age group carries out animal husbandry activities and sees it as a source of income, family businesses are in the majority, and the level of education is low. Straw again appears as an indispensable feed raw material, and feed mixtures appear to consist of corn silage and alfalfa. Breeders using TMR think that mixture preparation is beneficial in terms of business economy. However, the number of businesses that do not prepare mixtures is not small. Therefore, it can be said that the use of TMR should be expanded in the region.