Es-Simillâvî'nin 'Delâilu'l-ahkâm li-şer'i Nebiyyinâ aleyhi's-selâm' adlı eserinin tahkîki ve incelenmesi
Investigation and analysis of es-Simillâvi's work titled 'delâilu'l-ahkâm li-şer'i Nebiyyinâ aleyhi's-selâm'
- Tez No: 895964
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİL ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Simillâvî, Hadis, Ahkâm, Delâilu'l-Ahkâm, Tahkik, Simillâvî, Hadith, Ahkâm, Delâilu'l-Ahkâm, Critical Edition
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
es-SİMİLLÂVÎ'NİN“DELÂİLU'L-AHKÂM li-ŞER'İ NEBİYYİNÂ ALEYHİ'S-SELÂM”ADLI ESERİNİN TAHKÎKİ VE İNCELENMESİ Ahmad ELABSİ Yüksek Lisans Tezi Temel İslâm Bilimleri Ana Bilim Dalı Hadis Bilim Dalı Tez Danışmanı: Dr. Öğr. Üyesi Adil ÖZTEKİN Ağustos 2024, 169 sayfa İslâm tarihinde ilimlerin teşekkül edip gelişmesiyle birlikte tedvin çalışmaları da tüm hızıyla başlamıştır. Bu bağlamda âlimler; tefsir, hadis, fıkıh ve kelam gibi şer'î ilimlerin her alanında oldukça kıymetli ve faydalı eserler telif etmişlerdir. Söz konusu eserlerin bir kısmı tarihi süreçte çeşitli nedenlerden ötürü ortadan kaybolmuşsa da önemli bir bölümü günümüze ulaşabilmiştir. Fakat günümüze ulaşmış eserlerin bazısı henüz piyasada bulunmamakta, kütüphanelerde el yazması şeklinde durmaktadır. Dolayısıyla tahkik edilerek gün yüzüne çıkarılmayı beklemektedir. Bunlardan biri de Osmanlı Devleti döneminde yaşamış büyük âlimlerden olan Abdulmu'ti b. Sâlim es-Simillâvî eş-Şâfiî el-Mısrî'nin telif ettiği Delâilu'l-ahkâm li-şer'i Nebiyyinâ aleyhi's-selâm isimli eseridir. Çalışmamızda tahkiki yapılacak olan bu eser, hadis alanında keleme alınmış çok değerli bir eserdir. Bu bakımdan tahkik edilmek suretiyle ilmî sahaya kazandırılması önem arz etmektedir. Simillâvî, kendi el yazısıyla istinsah ettiği bu eserinde, başta Süyûtî'nin el-Câmiu's-sağîr adlı eseri olmak üzere çeşitli hadis kitaplarından iktibasta bulunarak şer'î hükümler, âdab ve terğîb-terhîbe ilişkin kısa hadisleri derlemiştir. Sayı itibariyle dokuz yüz civarında olan bu hadisleri bâblara ayırmış, bâbların tertibini de konularına göre değil, alfabetik sıralamaya göre yapmıştır. Fakat derlediği hadislerin asıl kaynakları ile sıhhat derecelerinin tetkiki üzerinde pek durmamıştır. Böyle olmakla birlikte eser, yazıldığı çağdaki Müslüman toplumun temel ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikteki hadisleri içermesi hasebiyle değerlidir. Bu açıdan bakıldığında eserin tahkik edilmesinin ilim dünyasına katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION AND ANALYSIS OF ES-SİMİLLÂVÎ'S WORK TITLED“DELÂILU'L-AHKÂM LI-ŞER'İ NEBİYYİNÂ ALEYHİ'S-SELÂM”Ahmad ELABSİ Master's Thesis Department of Basic Islamic Sciences Hadith Department Supervisor: Asst. Prof. Adil ÖZTEKİN August 2024, 169 pages With the formation and development of sciences in Islamic history, compilation studies have also begun in full force. In this context, scholars have composed highly valuable and beneficial works in all areas of Shar'i sciences such as Tafsir, Hadith, Fiqh, and Kalam. While some of these works have been lost over the course of history for various reasons, a significant portion of them have survived to the present day. However, some of the works that have reached the present day are not yet available on the market and remain in the form of manuscripts in libraries. Therefore, they await to be critically edited and brought to light. One of these is the work titled Delâilu'l-ahkâm li-şer'i Nebiyyinâ aleyhi's-selâm, written by the great scholar Abdulmu'ti b. Sâlim es-Simillâvî eş-Şâfiî el-Mısrî, who lived during the Ottoman Empire period. The work to be critically edited in our study is a highly valuable work in the field of Hadith. In this respect, it is important to introduce it to the scholarly community through critical editing. In this work, which Simillâvî copied in his own handwriting, he has compiled short hadiths related to Shar'i rulings, etiquette, and encouragement and deterrence, by quoting from various hadith books, especially Suyuti's al-Jami' as-saghir. He has divided these hadiths, which number around nine hundred, into chapters, and has arranged the order of the chapters not according to their subjects, but alphabetically. However, he did not dwell much on investigating the original sources of the compiled hadiths and their degrees of authenticity. Nevertheless, the work is valuable in that it contains hadiths that can meet the basic needs of the Muslim community of the time in which it was written. From this perspective, it is thought that the critical editing of the work will contribute to the scholarly world.