Serebrovaskuler olay ile acil serviste değerlendirilenhipertansif olgularda nikardipin ve esmolol etkinliğinin karşılaştırması
Compare the efficacy and safety of nicardipine and esmolol in hypertensive patients admitted to the Emergency Department (ED) with cerebrovascular accident (CVA)
- Tez No: 895977
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN ÜNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Esmolol, Hipertansiyon, Nikardipin, Serebrovasküler olay, Esmolol, Hypertension, Nicardipine, Cerebrovascular Event
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş: Araştırmamız, acil servise (AS) serebrovasküler olay (SVO) ile başvuran hipertansif hastalarda nikardipin ve esmololün etkinlik ve güvenilirliklerini karşılaştırmayı amaçlamaktadır. Yöntem: Geriye dönük olarak gerçekleşen çalışmada 01.01.2014 ile 01.01.2023 arasında acil servise başvurmuş, kan basıncı kontrolü için nikardipin veya esmolol kullanılan hastaların verisine hastane bilgi yönetim sisteminden ulaşıldı. Çalışmamızın birincil sonlanımı; 1) AS'e başvuruda ilk ölçülen sistolik kan basıncı ile seçilen iki antihipertansif ilaçtan birinin uygulamasından sonra 30. dk okuma arasındaki yüzde değişim, 2) 30. dk'da hedef sistolik kan basıncına ulaşma başarısıdır. Ek olarak ilaçlar yan etki varlığı (taşikardi, bradikardi, hipotansiyon) açısından kıyaslandı. Bulgular: Toplam 257 hasta dahil edildi; 2 hasta intrakranial kitle, 5 hasta iki farklı ajanın beraber kullanılması veya iki ajan arasında geçiş ve 75 hasta eksik veri nedeni ile dışlandı. Dahil edilen nikardipin (n:121, %69.1) ve esmolol grupları arasında yaş, cinsiyet, geçirilmiş SVO, diyabet, hipertansiyon öyküsü ve antihipertansif ilaç kullanımı açısından farklılık saptanmadı. Hastaların başvuru sistolik ve diastolik kan basıncı, kalp atım hızı, Glasgow Koma Skalası değerleri ve acil serviste kalış süreleri benzerdi. Nikardipin ve esmolol grupları arasında ilaç sonrası ilk SKB (mmHg, sırası ile ortanca/IQR 162/30; 180/29) ve 30. dk SKB değerlerinde (mmHg, sırası ile ortanca/IQR 145/27; 174/27), acil servisten çıkış SKB (mmHg, sırası ile ortalama/SS 146/±19,8; 160,8/±29.6) anlamlı farklılık gözlendi. Nikardipin grubunda başvuru ile 30.dk SKB yüzde değişimi ve hedef SKB ulaşma başarısı anlamlı şekilde yüksekti. Tartışma: Nikardipin kullanımı, esmolol kullanımına göre daha düşük sayıda doz değişimi ve hedef kan basıncına ulaşma daha yüksek başarı oranları ile ilişkilendirilmiştir. Bu bulgular, nikardipin uygulamasının bu hasta grubunda esmolol uygulamasına kıyasla daha etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Our study aims to compare the efficacy and safety of nicardipine and esmolol in hypertensive patients admitted to the Emergency Department (ED) with cerebrovascular accident (CVA). Methods: In this retrospective study, the data of patients admitted to the ED 01.01.2014 - 01.01.2023 and used nicardipine or esmolol for hypertension management were obtained from the hospital information management system. The primary outcome of our study was 1) the percentage change between the first systolic blood pressure (BP) measured at presentation to the ED and the 30th minute reading after administration of one of the two selected antihypertensive drugs, and 2) the success in reaching the target systolic BP at 30 minutes. In addition, the drugs were compared for the presence of side effects (tachycardia, bradycardia, hypotension). Results: A total of 257 patients were included; 2 patients with intracranial masses, 5 patients with concomitant use of two different agents or switching between two agents, and 75 patients with missing data were excluded. There were no differences between the included nicardipine (n:121, 69.1%) and esmolol groups in terms of age, gender, previous SVO, diabetes, history of hypertension and antihypertensive drug use. Systolic and diastolic BP, heart rate, Glasgow Coma Scale and length of stay in the ED were similar. Significant differences were observed between the nicardipine and esmolol groups in post-drug systolic BP (mmHg, median/IQR 162/30; 180/29, respectively) and 30-minute systolic BP (mmHg, median/IQR 145/27; 174/27, respectively) and final systolic BP measured in the ED (mmHg, median/SS 146/±19.8; 160.8/±29.6, respectively). percent change in systolic BP from ED admission to 30 minutes and achievement of target systolic BP were significantly higher in the nicardipine group. Conclusions: Nicardipine use was associated with fewer dose changes and higher success rates in achieving target systolic BP compared with esmolol use. These findings suggest that nicardipine may be more effective than esmolol in this patient group.