Yönetici yaşam biçimleri ile yöneticinin etkinliği ve iş tatmini arasındaki ilişki: Bazı sektörlerde bir araştırma
A Study of relationships between managers effectiveness job satisfaction and life styles in selected industrials
- Tez No: 89605
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL AY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kendim Geliştirme, Kendim Tanıma, Yaşam Biçimleri, Etkinlik, İş Tatmini, Self-Development, Know Thyself, Life Styles, effectiveness, Job Satisfaction
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 353
Özet
Ill ÖZET YÖNETİCİ YAŞAM BİÇİMLERİ İLE YÖNETİCİNİN ETKİNLİĞİ VE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BAZI SEKTÖRLERDE BİR ARAŞTTRMA Himmet KARADA L Doktora Tezi, İşletme Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ünal AY Nisan 1999, 333 sayfa Son yıllarda, yönetim alanında“kendini-geliştirme”programlanılın yaygın hale geldiği gözlenmektedir. Bu artışın temel nedeni, özellikle yönetsel etkinliğin önem kazanmasıdır. Kendini geliştirmenin ilk adımı ise,“kendini tanıma”dır. Bu durumda,“yönetici yaşam biçimleri”en etkin yaklaşımlardan biridir. Yöneticiyi tanımak, onun gelecekteki durumu hakkında karar almada ilk ve en önemli adımdır. Uzun süreden bu tarafa yapılan araştırmalar; kişinin kavrama, gelişme ve kendini-geliştirmesini sağlayan bilginin düşüncelerinde yer aldığını ortaya koymaktadır. Eğer kişiye düşünme yöntemleri ile ilgili doğru bilgiler sunulursa, davranışlarında olumlu değişiklikler sağlanabilir ve etkinliği yükselir. İşte bu çalışmada, Türkiye'deki bazı sektör yöneticilerinin yaşam biçimleri ile etkinlik ve tatmin düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla uygulamalı bir araştırma yapılmıştır. Bu çerçevede yönetici yaşam biçimleri, iş tatmini ve etkinlik kavramı ile yaşam biçimlerinin iki temel belirleyicilerinden kişilik ve değerler kavramı hakkında bilgiler verilmiştir. Teorik bilgilerden sonra, anket metodu kullanılmış ve dört sektöre dayalı olarak Türk yönetici yaşam biçimleri profili belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilerden yararlanarak yapılan analizler sonucunda, yönetici yaşam biçimleri ile yöneticinin kişisel ve işin niteliğine ilişkin özellikler arasındaki ilişkiler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT A STUDY OF RELATIONSHIPS BETWEEN MANAGERS' EFFECTIVENESS, JOB SATISFACTION AND LIFE STYLES IN SELECTED INDUSTRIALS Himmet KARADAL Ph. D. Thesis, Business Department Supervisor: Ass. Prof. Ünal AY April 1999, 333 pages In recent years,“self-development”courses have become increasingly popular in management. The main reason behind this popularity is that managerial effectiveness has become most important. The first step toward self-important is "know thyself. In that case, manager life styles is one of the most effective approaches. Knowing who manager are now is the first and most important step in deciding who he/she will be in the future. Years of research have established that the information needed to allow insight, growth and self-improvement to occur is contained within manager's thoughts. If people are provided with accurate information about the way they think, they can bring about positive and effective changes in their behavior, and increase their overall effectiveness. In this study, an applied research is to find out the relationships between effectiveness, job satisfaction and life styles of some industrial managers in Turkey and to develop some proposals to the solutions of those problems. In this study, first, concepts of manager life styles, job satisfaction and effectiveness are examined. Secondly, concepts of personality and values which are the determinants of life styles are given. After theoretical information is stated, Life Styles Inventory Level 1 is used to find out Turkish manager profile is based on four industry in Turkey. After that, the results of the questionnaire are evaluated and then relationships between life styles and characteristics of manager and manager's job are offered.