Aşiret yaşamında gündelik pratikler ve kültürel sermaye: Bewrar aşiretine ilişkisel bir yaklaşım
Daily practices and cultural capital in tribal life: A relational approach to the bewrar tribe
  1. Tez No: 896052
  2. Yazar: HAKKAN FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN GÖKGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bewrar Aşireti, Pierre Bourdieu, Habitus, Alan, Kültürel Sermaye, Bewrar Tribe, Pierre Bourdieu, Habitus, Field, Cultural Capital
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET AŞİRET YAŞAMINDA GÜNDELİK PRATİKLER VE KÜLTÜREL SERMAYE: BEWRAR AŞİRETİNE İLİŞKİSEL BİR YAKLAŞIM FIRAT, HAKKAN Yüksek Lisans Tezi İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Gökhan GÖKGÖZ Ağustos-2024, 155 sayfa Bu araştırmanın amacı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin en önemli topluluklarından biri olan aşiret yapılanmalarının tarihsel süreç içinde birey-toplum ilişkisini incelemektir. Bu kapsamda, Şırnak ili sınırları içinde yer alan Bewrar aşiretine mensup Araköy, Balveren, Dağkonak ve Geçitboyu köylerinde yaşayan 30 kişiyle nitel araştırma yöntemlerinden yararlanarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen verilerle, Pierre Bourdieu sosyolojisinin önemli kavramları olan habitus, sermaye ve alan mefhumlarının, aşiret üyelerinin günlük pratiklerinde nasıl karşılık bulduğu incelenmiştir. Çalışmada, Bewrar aşiretinin tarihsel süreçte edindiği kültürel sermayenin liderlik, evlilik, siyaset, özel günler, kamusal alan, temel geçim kaynakları, gelenek-görenek ve kadının yeri gibi aşiretin içeriğini oluşturan alanlarda nasıl şekillendiği araştırılmıştır. Aşiret yapılanmasının yerleşik yaşama geçmesiyle ortaya çıkan dinamiklerle aşiretin nasıl ilişki kurduğu, bu ilişkinin aşiretin devamlılığındaki etkileri ve bu sürecin sonunda aşiret yapılanmasının konumunun nasıl etkilendiği de incelenmiştir. Bu bağlamda, aşiretin eğitimle kurduğu ilişkinin, diğer alanlarla daha makul ilişkilerin oluşmasına zemin hazırladığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, bu ilişkinin günlük yaşam pratiklerinde çeşitli alanlarda karşılık bulacak şekilde revize edildiği görülmüştür. Sonuç olarak, aşiret yapılanmalarının statik olmayan doğalarının, Pierre Bourdieu sosyolojisinin alan, habitus ve sermaye kavramlarının ilişkisi çerçevesinde oluşan aşiret habitusunun toplum nezdinde sürekli olarak karşılık bulması için kombinasyonlara başvurulduğu ifade edilmiştir. Araştırmanın önemi, aşiret yapılanmalarının asırlardır var olmasını sağlayan pratiklerin, Bourdieu'nün bakış açısıyla incelenip belirlenmesine katkı sağlamasında yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DAILY PRACTICES AND CULTURAL CAPITAL IN TRIBAL LIFE: A RELATIONAL APPROACH TO THE BEWRAR TRIBE FIRAT, HAKKAN Master Thesis Department of Communication and Social Transformation Department Thesis Advisor: Prof. Dr. Gökhan GÖKGÖZ August 2024, 155 pages The aim of this study is to focus on the individual-community relationship within tribal structures, which are among the most significant communities in the Eastern and Southeastern Anatolia regions, throughout history. In this context, data were collected through in-depth interviews with 30 individuals residing in the villages of Araköy, Balveren, Dağkonak, and Geçitboyu, which are part of the Bewrar tribe in the Şırnak province, using qualitative research methods. The data obtained will be used to examine how the key concepts of Pierre Bourdieu's sociology-habitus, capital, and field-manifest in the daily practices of tribe members. The study investigates how the cultural capital acquired by the Bewrar tribe over time has shaped various aspects that constitute the essence of the tribe, such as leadership, marriage, politics, special occasions, public spaces, primary means of livelihood, traditions and customs, and the role of women. Additionally, the research explores how the tribe's relationship with emerging dynamics following the transition to a settled lifestyle has influenced the continuity of the tribe and how this process has impacted the position of the tribal structure. In this context, it was concluded that the tribe's relationship with the concept of education laid the groundwork for the formation of more reasonable relationships in other areas. Furthermore, it was observed that this relationship has been revised to reflect in daily life practices across various fields. Thus, it can be stated in light of the findings that the non-static nature of tribal structures utilizes combinations to ensure that the tribal habitus, formed through the relationship between Bourdieu's concepts of field, habitus, and capital, continually resonates with society. The significance of this research lies in its contribution to understanding the practices that have sustained tribal structures for centuries through practical applications of Bourdieu's theoretical perspective.