Salgın tarihi, salgınların çıkış nedenleri, pandemiler ve gelecek
History of epidemics, causes of epidemics, pandemics and the future
- Tez No: 896063
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN BUZGAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Epidemi, pandemi, salgın, tarih, Outbreak, epidemics, history, pandemics
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çalışmamızda, ülkemizin ve toplumumuzun gelecekteki salgın ve biyolojik tehditlere karşı bilinçlendirilmesine yardımcı olmak için pandemilerin tarihi ve ortaya çıkma nedenleri araştırılmaktadır. Ülkemizin bir sonraki salgın veya pandemiye hazırlanması ve farkındalığının artırılması amaçlanmıştır. Gelecekte olabilecek çeşitli durumlara atıfta bulunarak ve ekonomik, politik ve sosyokültürel yönlerden alınabilecek önlemlerin önemini vurgulayarak, ülkemizin salgınlarla mücadelesine yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmamızda hem nitel hem de nicel araştırma yöntemlerinin kullanılması tercih edildi. Tarihsel kayıtlar ve değerlendirmeler, raporlar, kitaplar, arşiv dosyaları, ansiklopedik bilgiler, araştırma yayınları, derlemeler, video ve ses kayıtları ve görsel materyaller gibi belgeler, veri kaynakları ve veri toplama araçları olarak metin analizi yoluyla faydalı verilere dönüştürüldü. Tablolar hazırlandı. Literatür taraması yapılmış ve elde edilen veriler belirli kavramlar çerçevesinde incelenmiştir. Salgın tarihi incelenerek bulgular önce tablolara dökülmüş, daha sonra kronolojik sırayla insanlık tarihinde yaşanmış en ölümcül salgınlar sırayla incelenmiştir. Salgınların ortaya çıkma ve sonlanma nedenleri, bulundukları topluma ve dünya tarihine etkileri, günümüzde yaşanan salgınlar ve bunlara verilen tepkilerle karşılaştırılmıştır. Ayrıca biyolojik silahların tarihsel gelişimi de incelenmiştir. Muhtemel potansiyel salgın etkenleri ve önleyici tedbirler, pandemiye dönüşme eğilimi, risk yönetimi, geçmiş pandemilerden çıkarılacak dersler değerlendirilmiştir. Araştırmamızın sonuçlarının ülkemizin salgın ve pandemi politikalarına ve bu konuda alınacak önlemlere katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Ulusal pandemi hazırlıkları için faydalı olabilecek bir kaynak ortaya konmaya çalışılmıştır. Bilim ve teknoloji, pandemilerin geleceğini tahmin etme yeteneğimizi geliştirdikçe, mikroorganizmalara karşı mücadelede her zaman üstünlük bizde olacaktır.
Özet (Çeviri)
In our study, the history and causes of pandemics are investigated in order to help raise awareness of our country and society against future epidemics and biological threats. It is aimed to prepare our country for the next epidemic or pandemic and to increase awareness. It is mainly prepared to help our country fight against epidemics by referring to various situations that may occur in the future and emphasizing the importance of precautions that can be taken in economic, political and sociocultural aspects. Both qualitative and quantitative research methods were preferred in our research. Documents such as historical records and evaluations, reports, books, archive files, encyclopedic information, research publications, compilations, video and audio recordings and visual materials were converted into useful data through text analysis as data sources and data collection tools. Tables were prepared. A literature review was conducted and the obtained data were examined within the framework of certain concepts. The history of the epidemics was examined and the findings were first put into tables, then the most deadly epidemics in human history were examined in chronological order. The reasons for the emergence and termination of epidemics, their effects on the society they were in and on world history, are compared with current epidemics and the reactions given to them. In addition, the historical development of biological weapons is examined. Possible potential epidemic factors and preventive measures, the tendency to turn into a pandemic, risk management, and lessons to be learned from past pandemics are evaluated. It is thought that the results of our research will contribute to our country's epidemic and pandemic policies and the measures to be taken in this regard. An attempt has been made to present a resource that can be useful for national pandemic preparations. As science and technology improve our ability to predict the future of pandemics, we will always have the upper hand in the fight against microorganims.