Böbrek nakilli hastalarda nakil sonrası greftteki elastografik bulgular ile kardiyak gerilme (strain) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between post-transplant graft elastographic findings and cardiac strain in renal transplant patients
  1. Tez No: 896070
  2. Yazar: İSMAİL EMRE ÖZBELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİM KUTLAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, İç Hastalıkları, Nephrology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, strain, ekokardiyografi, elastografi, Kidney transplantation, strain, echocardiography, elastography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada nakil hastalarında takiplerde görülen renal fibrozisle birlikte gelişebilecek kardiyak fibrozisi invaziv olmayan, uygulaması kolay, ucuz ve kolay tekrarlanabilir yöntemler olan shear wave elastografi ve ekokardiyografiyle tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kardiyak fibrozisin değerlendirmesi şu şekilde yapıldı; nakil öncesinde, nakil sonrası 6.ayda ve nakil sonrası 12. ayda alınan pulse wave doppler ve doku doppler ölçümleriyle; mitral ve triküspit pik akım hızları E (erken diyastolik akım velositesi), A (geç diyastolik akım velositesi), bunların birbirine oranı E/A ve deselerasyon zamanı (DZ), mitral medial ve lateral anülüsten ve triküspit kapaktan e' (erken diyastolik hız), a' (geç diyastolik hız), s' (sistolik), ortalama E/e' hesaplandı. BTE ile rezervuar, iletim ve kontraksiyon fazlarında sol atriyal strain, sağ-sol ventrikül GLS, sağ ventrikül serbest duvar straini ölçüldü, sol atriyum hacimleri hesaplandı. Nakil hastalarının böbrek fibrozisiyle alakalı değerlendirilmesiyse SWE ölçümleriyle alınan ve parankimal sertliği ifade eden kPa değerleriyle yapıldı. Bulgular: Elastografik parametreler ve strain parametreleri ile ilgili deskriptif analizler sonucunda LV GLS değerlerinin istatistiksel açıdan anlamlı olmamasına rağmen iyileşme eğiliminde olması(Nakil öncesi [-%16.3±3.1], nakil sonrası 6.ay [-%16.8±2], nakil sonrası 12.ay [-%19.6±2.4], p=0.091) ve parankimal sertliği ifade eden kPa değerlerinin artış eğiliminde olması(Nakil öncesi [20.5±3.6], nakil sonrası 6.ay [20.6±3.8], nakil sonrası 12.ay [22.4±3.3], p=0.074) dikkat çekicidir. Nakil öncesi yapılan tetkiklerde E/A değerleriyle kreatinin arasında anlamlı negatif korelasyon(p=0.004) ve E/A ile GFH arasında anlamlı pozitif korelasyon(p=0.008) görülmüştür. Nakil sonrası 12. ayda TAPSE ile kreatinin arasında negatif korelasyon(p=0.002), TAPSE ile GFH ve RI arasında pozitif korelasyon(sırasıyla p=0.01, p=0.041) saptanmıştır. Strain parametrelerinin takiplerine bakıldığında sadece sağ ventrikül GLS değerlerinin nakil sonrası 12.ayda nakil öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı toparlanma saptanmıştır (p: 0.028). Ayrıca TRV değerlerinin de nakil sonrası 12.ayda nakil öncesine göre istatistiksel açıdan anlamlı iyileşmede olduğu görülmüştür (p=0.021). Sonuç: Dar örnekleme ve kısıtlı takip sürecine rağmen özellikle sağ ventrikül GLS değerlerinde görülen istatistiksel açıdan anlamlı saptanan toparlanma ve kPa değerlerinde istatistiksel açıdan anlamlı saptanmayan ama kliniksel açıdan anlamlı olan artış dikkat çekicidir.
Özet (Çeviri)
Aims: The aim of this study was to detect cardiac fibrosis that may develop with renal fibrosis in transplant patients by shear wave elastography and echocardiography, which are non-invasive, easy to apply, inexpensive and easily reproducible methods. Materials and Methods: The mitral and tricuspid peak flow velocities E (early diastolic flow velocity), A (late diastolic flow velocity), their ratio E/A and deseleration time (DZ), e' (early diastolic velocity), a' (late diastolic velocity), s' (systolic), mean E/e' were calculated from the mitral medial and lateral annulus and tricuspid valve. Left atrial strain, right-left ventricular GLS, right ventricular free wall strain, and right ventricular free wall strain were measured in the reservoir, conduction and contraction phases by STE, and left atrial volumes were calculated. Evaluation of renal fibrosis in transplant patients was performed with kPa values obtained by SWE measurements, which express parenchymal stiffness. Results: As a result of descriptive analyses related to elastographic parameters and strain parameters, although LV GLS values were not statistically significant, they tended to improve (pre-transplant [-16.3±3.1%], 6.month post-transplant [-16. 8±2%], 12 months after transplantation [-19.6±2.4%], p=0.091) and the increasing trend in kPa values expressing parenchymal stiffness (pre-transplantation [20.5±3.6], 6 months after transplantation [20.6±3.8], 12 months after transplantation [22.4±3.3], p=0.074). A significant negative correlation was observed between E/A values and creatinine (p=0.004) and a significant positive correlation was observed between E/A and GFR (p=0.008). There was a negative correlation between TAPSE and creatinine (p=0.002) and a positive correlation between TAPSE and GFR and RI (p=0.01, p=0.041, respectively) at 12 months after transplantation. When the follow-up of the strain parameters was analysed, statistically significant recovery was found only in the right ventricular GLS values at the 12th month after transplantation compared to the pre-transplantation period (p: 0.028). TRV values also showed a statistically significant improvement in the 12th month after transplantation compared to the pre-transplantation period (p=0.021). Conclusion: Despite the narrow sampling and limited follow-up period, the statistically significant recovery in right ventricular GLS values and the clinically significant but not statistically significant increase in kPa values are remarkable.