Üniversite öğrencilerinin fiziksel sağlık durumlarının değerlendirilmesi – bir vakıf üniversitesi örneği
Assessment of physical health conditions of universitystudents – a foundation university example
- Tez No: 896085
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYED HOUTAN SHAHIDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Fiziksel Uygunluk, Kalp Atımı, Vücut Kompozisyonu, Kardiyovasküler Dayanıklılık, Physical Activity, Physical Fitness, Heart Rate, Body Composition, Cardiovascular Endurance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversitede ğrenim g ren ğrencilerin fiziksel sağlık durumlarının belirlenmesi ve farklı b lümlerde ki ğrencilerin aralarındaki farklarının değerlendirilmesidir. Araştırmaya erkek ve kız olmak üzere İstanbul Gedik Üniversitesinin farklı b lümlerinden yaş ortalamaları 18-32 yaş arası olan toplam 101 ğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılan ğrencilerden boy, vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, esneklik, el-pençe kavrama kuvveti, bacak kuvveti lçümleri alındı. Atletizm sahasında kız ğrencilere 800m, erkek ğrencilere 1000m koşu yaptırılarak dakikadaki kalp atımları lçülmüştür. Toplanan veriler, İstatistiksel Paket for Social Science (SPSS, 26. versiyon) kullanılarak kapsamlı bir analize tabi tutulmuştur. Tüm veriler, normal dağılım deseni için Kolmogorov–Smirnov testi ile test edilmiştir. Analiz ncelikle ortalama değerlere, frekans dağılımlarına ve yüzdelere odaklanarak açık bir veri genel g rünümü sunan betimsel istatistikler kullanmıştır. Çeşitli gruplar arasında fiziksel fitness lçümlerinin sonuçlarını değerlendirmek ve karşılaştırmak için ise One-Way Analysis of Variance (ANOVA) istatistiksel y ntemi kullanılmıştır. Bu sağlam analiz, üç veya daha fazla bağımsız grup arasındaki ortalama farklarının incelenmesine olanak tanır (P < 0.05). Sonuçlara g re, tüm çalışma değişkenlerinde fakültelere g re farklar bulunmuştur. Beklendiği gibi, istatistiksel olarak spor bilimleri fakültesi ğrencileri ile diğer fakülteler arasında tüm değişkenlerde anlamlı farklılıklar bulunmuştur (P < 0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to determine the physical health status of students studying at a university and evaluate the differences among students from different departments. A total of 101 students aged between 18 and 32 from various departments of Istanbul Gedik University, consisting of both male and female participants, took part in the research. Measurements of height, body weight, body mass index, flexibility, hand grip strength, and leg strength were taken from the participating students. In the athletics field, female students were asked to run 800m, while male students were asked to run 1000m, and their heart rates per minute were measured. The collected data underwent comprehensive analysis using the Statistical Package for Social Science (SPSS, version 26). All data were tested for a normally distributed pattern by the Kolmogorov–Smirnov test. The analysis primarily employed descriptive statistics focusing on mean values, frequency distributions, and percentages to provide a clear overview of the data. To evaluate and compare the results of physical fitness measures among various groups, the One-Way Analysis of Variance (ANOVA) statistical method was used. This robust analysis allows for the examination of significant differences in means among three or more independent groups (P < 0.05). According to the results, differences were found among faculties in all study variables. As expected, statistically significant differences were found in all variables between students from the Faculty of Sports Sciences and those from other faculties (P < 0.05).