Tavuklarda salmonella enfeksiyonunda adiponektin ve resistin antimikrobiyel protein düzeylerinin araştırılması
Investigation of adiponectin and resistin antimicrobial protein levels in chickens with salmonella infection
  1. Tez No: 896123
  2. Yazar: ASENA DİDEM HANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜNAY KONTAŞ AŞKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Adiponektin, Lipid profili, Resistin, Salmonellozis, Tavuk, Adiponectin, Chicken, Lipid profile, Resistin, Salmonellosis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deney Hayvanları Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
HANCI Asena Didem. Tavuklarda Salmonella Enfeksiyonunda Adiponektin ve Resistin Antimikrobiyel Protein Düzeylerinin Araştırılması, (Yüksek Lisans Tezi), Çankırı, 2024. Tavuklarda Salmonella enfeksiyonları, gıda güvenliği başta olmak üzere, kümes hayvanlarının sağlığını ve kümes hayvancılığı ekonomisini ciddi şekilde etkilemektedir. Bu enfeksiyonlar ayrıca insanlarda gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilmeleri sebebi ile, halk sağlığı açısından da önemlidirler. Salmonella enfeksiyonlarına karşı tavuklarda immun sistem devreye girmekte ve Salmonella bakterilerine karşı immun yanıt süreçinde sitokinler gibi antimikrobiyel proteinler de rol almaktadır. Resistin ve adiponektin de yağ dokudan salgılanan ve antimikrobiyel etki gösteren proteinlerdir. Bu çalışmada Salmonellosizli tavuklarda antimikrobiyel proteinler olan resistin ve adiponektin düzeylerinin ilk kez belirlenmesi ve salmonellozisli tavukların teşhisinde önemi olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada 30 adet sağlıklı (kontrol) ve 30 adet Salmonella pozitif olmak üzere toplam 60 adet beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Tavuklarda Salmonella teşhisi, özel bir Salmonella teşhis laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Sağlıklı ve Salmonella pozitif olduğu belirlenen tavuk kanlarında lipid profili ile resistin ve adiponektin antimikrobiyel protein düzeyleri belirlenmiştir. Yapılan bu çalışma ile Salmonellozisli tavuklarda resistin düzeylerinin arttığı, adiponektin düzeylerinin ise azaldığı belirlenmiştir. Adiponektin düzeyleri ile bağlantılı olarak lipid profilinin de değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY HANCI, Asena Didem. Investigation of Adiponectin and Resistin Antimicrobial Protein Levels in Chickens with Salmonella Infection. (Master Thesis), Çankırı, 2024. Chicken salmonella infections affects seriously poultry health, food safety and poultry farming economy. These infections are also important for public health as they can cause food-borne diseases in humans. The immune system is activated in chickens against Salmonella infections and antimicrobial proteins such as cytokines are also involved in the immune response against Salmonella bacteria. Resistin and adiponectin are proteins secreted from adipose tissue and have antimicrobial effect. In this study, we aimed to determine the levels of resistin and adiponectin, which are antimicrobial proteins, in chickens with salmonellosis for the first time and to determine whether they are important in the diagnosis of chickens with salmonellosis. 30 healthy control and 30 Salmonella positive, totally 60 white laying hens were used in the study. Salmonella diagnosis in chickens was performed in a specialised Salmonella diagnostic laboratory. Lipid profile, resistin and adiponectin antimicrobial protein levels were determined in healthy and Salmonella positive chicken blood samples. In this study, it was determined that resistin levels increased and adiponectin levels decreased in chickens with Salmonellosis. And also we determined that lipid profile changed in relation with adiponectin levels.