Türkiye'de çalışan hekimlerin tükenmişlik düzeyleri ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi
Determination of burnout levels and related factors among physicians working in turkey
- Tez No: 896147
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLKADİR AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hekimler, mesleki tükenmişlik, tükenmişlik, Burnout, burnout professional, physicians
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Hekimler, yoğun çalışma temposu, stresli iş ortamı ve yüksek sorumluluk nedeniyle mesleki tükenmişlik riski altındadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de çalışan hekimlerin tükenmişlik düzeylerini ve bu tükenmişlik ile ilişkili olabilecek faktörleri belirlemektir. YÖNTEM: Araştırma, Türkiye genelinde çalışan hekimler üzerinde yapılan kesitsel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Çalışmanın evrenini Türkiye genelinde çalışan hekimler oluşturmuştur ve örneklem randomize yöntemle seçilmiştir. Veri toplama aracı olarak, katılımcılara demografik bilgiler ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği içeren bir anket uygulanmıştır. Anket sonuçları istatistiksel olarak analiz edilmiş ve tükenmişlik düzeyleri ile ilişkili olabilecek faktörler incelenmiştir. Çalışmada tükenmişlik düzeylerini etkileyen demografik, kurumsal ve iş yükü ile ilgili değişkenler değerlendirilmiştir. BULGULAR: Araştırmanın bulguları, Türkiye'de çalışan hekimlerin büyük bir kısmının orta ve yüksek düzeyde tükenmişlik yaşadığını göstermektedir. Hekimlerin yaş, medeni hal, çocuk sahibi olma, hekimlik süresi, çalıştıkları sektör, görevi nedeniyle davalı/davacı olma, idari görev varlığı, görevi başında şiddete maruz kalma durumu, hasta yükü durumlarının duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeyleri ile ilişkili olduğu, bunun yanında mesleği bırakma düşüncesi, nöbet tutarak çalışma, çalışılan ortamın fiziki özellikleri, hekim dışı sağlık personelinin desteği ve gelir algısı gibi değişkenlerin ise duygusal tükenme ve duyarsızlaşma düzeylerinin yanında kişisel başarı hissi ile de ilişkili olduğu görüldü. SONUÇ: Bu araştırmanın sonuçları, Türkiye'de çalışan hekimlerin mesleki tükenmişlik riski altında olduğunu ve bu durumun hekimlerin mesleki performanslarını olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Physicians are at risk of professional burnout due to intense work schedules, stressful work environments, and high levels of responsibility. The aim of this study is to determine the burnout levels of physicians working in Türkiye and the factors that may be associated with this burnout. MATERIALS AND METHODS: The research was designed as a cross-sectional study conducted among physicians working across Türkiye. The population of the study consists of physicians working in Türkiye, and the sample was selected using a randomized method. A survey, including demographic information and the Maslach Burnout Inventory, was administered to participants as a data collection tool. The survey results were statistically analyzed, and factors that could be related to burnout levels were examined. The study evaluated demographic, institutional, and workload-related variables that may influence burnout levels. RESULTS: The findings of the research indicate that a significant portion of physicians working in Türkiye experience moderate to high levels of burnout. Factors such as physicians' age, marital status, having children, years of practice, the sector in which they work, involvement in legal cases related to their job, administrative duties, exposure to violence at work, and patient load were found to be related to emotional exhaustion and depersonalization levels. Additionally, variables such as contemplating leaving the profession, working shifts, physical conditions of the working environment, support from auxiliary healthcare staff, and perceived income were found to be associated not only with emotional exhaustion and depersonalization levels but also with a sense of personal accomplishment. CONCLUSION: The results of this research reveal that physicians working in Türkiye are at risk of professional burnout, which negatively affects their professional performance.