Almanya'da Türk diasporası: Varlığı ve etkinliği
Turkish diaspora in Germany: Its existence and activity
  1. Tez No: 896165
  2. Yazar: FATMA ATASEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, Diaspora, Transnasyonalizm, Türk diasporası, Germany, Diaspora, Transnationalism, Turkish diaspora
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Almanya'da Türk diasporası, Almanya'nın en büyük ve en önemli göçmen topluluklarından birini oluşturmaktadır. Yıllar boyunca Türkiye'den Almanya'ya göç eden Türk kökenli bireyler, Alman toplumuna derin bir etki yapmış ve toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik dokusuna zenginlik katmıştır. Türk diasporası, çeşitli nedenlerle Almanya'ya göç etmiş bireylerin oluşturduğu bir topluluktur ve bu topluluğun çeşitli dinamikleri ve amaçları bulunmaktadır. Almanya'da Türk diasporası, birçok farklı nesil ve geçmişe sahip bireyleri içermektedir. İlk göç dalgası, 1960'lı yıllarda Almanya'nın ekonomik ihtiyaçları doğrultusunda başlamış ve Türk işçilerin Almanya'ya çalışmaya gelmesiyle gerçekleşmiştir. Bu dönemde Türk diasporası, iş gücüne katkıda bulunmanın yanı sıra daha iyi bir yaşam arayışıyla Almanya'ya gelmiştir. Ancak zamanla, Türk diasporası Almanya'ya yerleşmiş ve toplumun ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bugün Almanya'da Türk diasporası, birçok farklı alanda aktif bir şekilde faaliyet göstermektedir. Eğitim, iş dünyası, sanat, spor ve siyaset gibi birçok alanda Türk kökenli bireyler önemli roller üstlenmektedir. Aynı zamanda Türk diasporası, kendi kültürel değerlerini ve kimliğini korumak için çeşitli dernekler, okullar, kültürel merkezler ve camiler gibi kurumlar aracılığıyla faaliyet göstermektedir. Türk diasporası, hem kendi toplumunu güçlendirmek hem de Alman toplumuyla daha iyi bir anlayış ve uyum içinde olmak için çaba sarf etmektedir. Bu çalışmanın amacı, diaspora kavramını tüm boyutlarıyla ele almak ve Almanya'da Türk diasporasını derinlemesine inceleyerek, diasporanın başarısını, genel olarak yapısını etkileyen faktörleri değerlendirmektir.
Özet (Çeviri)
The Turkish diaspora in Germany constitutes one of the largest and most significant immigrant communities in the country. Over the years, individuals of Turkish origin who migrated from Turkey to Germany have had a profound impact on German society, enriching its social, cultural, and economic fabric. The Turkish diaspora is a community formed by individuals who migrated to Germany for various reasons, and it encompasses various dynamics and objectives. It includes individuals from different generations and backgrounds. The first wave of migration began in the 1960s to meet Germany's economic needs, and Turkish workers came to Germany for employment. During this period, the Turkish diaspora arrived in Germany not only to contribute to the workforce but also in search of a better life. However, over time, the Turkish diaspora settled in Germany and became an integral part of society. Today, the Turkish diaspora in Germany is actively engaged in various fields. Individuals of Turkish origin play important roles in education, business, arts, sports, and politics. Additionally, the Turkish diaspora operates through institutions such as associations, schools, cultural centers, and mosques to preserve their cultural values and identity. The Turkish diaspora strives to strengthen its own community while also seeking better understanding and integration with German society. The aim of this study is to comprehensively explore the concept of diaspora and conduct an in-depth analysis of the Turkish diaspora in Germany, evaluating the factors that influence the diaspora's success and its overall structure.