Kayseri ili okul çağı çocuklarında nörokutan hastalık prevalansının değerlendirilmesi
Evaluation of the prevalence of neurocutaneous diseases in school-age children in the kayseri province
  1. Tez No: 896164
  2. Yazar: FADİME GÖKÇE KAVILI DAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET CANPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatric Patient, Neurocutaneous Diseases, Public Health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Amaç; Bu çalışmada nadir olarak görülen nörokutan hastalıklarının okul çağı çocuklarında prevalasının belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot; Bu prospektif tanımlayıcı çalışma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi 29.03.2023 tarih ve 2023/208 karar no'lu ,20.12.2023 tarih ve 2023/840 karar no'lu ve 21.08.2024 tarih 2024/144 karar no'lu etik kurul onayları ile gerçekleştirildi. Çalışmanın ilk basamağında online anket formları İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı okullarda okul yöneticileri aracılığı ile ailere ulaştırıldı. İkinci basamakta ankette nörokutan hastalık yönünden bulguları olan olgular Erciyes Üniversitesi Çocuk Nörolojisi Bilim dalında değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS for mac versiyon 26 yazılımı kullanılarak yapıldı. Bulgular; Bu çalışmada, 10.065 online anket doldurulmuş, 220 anket çalışmaya uygun doldurulmadığı için dışlanmış ve toplamda 9845 katılımcı değerlendirilmiştir Bunlardan 9812 katılımcı cinsiyet belirtmiştir. Katılımcıların %50,1'i erkek, %49,6'sı kız olarak belirlenmiştir %0,3 ü cinsiyet belirtmemiştir. Çalışma kapsamında, nörokutan hastalık prevalansı %0,11 olarak tespit edilmiştir. Nörofibramatozis Tip 1 prevalansı %0,05, Tuberöz skleroz kompleksi prevalansı %0,04, Sturge Weber sendromu ve inkontinentia pigmenti prevalansları ise %0,01 olarak belirlenmiştir. Cinsiyete göre, erkeklerde %0,1, kızlarda %0,12 oranında nörokutan hastalık görülmüştür. Sonuçlar; Çalışmamızda değerlendirilen nörokutan hastalıkların prevalansı ve demografik dağılımı hakkında detaylı ve kapsamlı bir bakış açısı sunmaktadır. Nörokutan hastalıklar, genetik ve klinik çeşitlilikleri nedeniyle tanı ve tedavi süreçlerinde zorluklar barındırmaktadır. Bu çalışmanın bulguları, belirli nörokutan hastalıkların toplumda nadir görülen ancak önemli klinik belirtiler taşıyan vakalar olduğunu ortaya koymaktadır Anahtar Kelimeler; Çocuk hasta, Nörokutan Hastalıklar, Halk sağlığı
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the prevalence of rare neurocutaneous diseases in school-age children. Materials and Methods: This prospective descriptive study was conducted with the ethical approvals of Erciyes University Faculty of Medicine, under the decision numbers 2023/208 dated March 29, 2023, 2023/840 dated December 20, 2023, and 2024/144 dated August 21, 2024. In the first phase of the study, online survey forms were distributed to families through school administrators in schools affiliated with the Provincial Directorate of National Education. In the second phase, cases with findings related to neurocutaneous disorders in the survey were evaluated at the Department of Pediatric Neurology at Erciyes University. Statistical analyses were performed using SPSS for Mac version 26 software. Results: In this study, 10,065 online surveys were completed, and 220 surveys were excluded because they did not fill out the survey appropriately. A total of 9,845 participants were evaluated.Of the participants, 50,1% were male, 49.6% were female, 0.3% did not specify their gender.The prevalence of neurocutaneous diseases was determined to be 0.11%. The prevalence of Neurofibromatosis Type 1 was 0.05%, Tuberous sclerosis 0.04%, and both Sturge-Weber syndrome and incontinentia pigmenti had a prevalence of 0.01%. According to gender, the prevalence of neurocutaneous diseases was 0.1% in males and 0.12% in females. Conclusion: Our study provides a detailed and comprehensive overview of the prevalence and demographic distribution of neurocutaneous diseases. Due to their genetic and clinical diversity, neurocutaneous diseases pose challenges in diagnosis and treatment processes. The findings of this study highlight that certain neurocutaneous diseases, while rare, are important cases with significant clinical manifestations in the population.