Evlilik ilişkilerinde eşitliğin yordayıcısı olarak güç algısı
Sense of power as a predictor of equity in marriages
  1. Tez No: 896427
  2. Yazar: HÜSEYİN SARIKABAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METEHAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlişkilerde güç algısı, ilişkisel eşitlik, evlilik, öğretmen, Sense of power in relationships, relational equity, marriage, teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada evliliklerde güç algısı ile ilişkisel eşitlik arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi Adana'nın merkez ilçelerinde (Seyhan, Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam) kamu okullarında çalışan toplam 306 öğretmen (187 kadın, 119 erkek) evli öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada, İlişkilerde Güç Algısı Ölçeği, İlişkisel Eşitlik Ölçeği ve katılımcılara yönelik sosyodemografik bilgileri elde etmek için Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Bu araştırmada betimsel tarama modeli kullanılarak nicel araştırma yapılmış olup veriler SPSS 24.0 ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, evli bireylerin ilişkide algıladıkları gücün ilişkisel eşitliği orta düzeyde olumsuz anlamda yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca evlilikte algılanan güç, ilişkisel eşitlik puanlarındaki toplam varyansın yaklaşık %25'ini anlamlı bir şekilde açıklamaktadır. İlişkilerde güç algısı alt boyutu olan olumlu güç algısı ile ilişkisel eşitlik arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Bir diğer altboyut olan olumsuz güç algısı ile ilişkisel eşitlik arasında ise yüksek düzeyde negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Kadınların evlilikte algıladıkları güç puanları, erkeklerin evlilikte algıladığı güç puanlarından anlamlı olarak daha yüksektir. Evlilik süresi açısından, evlilik süresi arttıkça ilişkisel eşitlik puanları da anlamlı olarak artmaktadır. Araştırma sonuçları alanyazında yer alan çalışmalar ışığında yorumlanmış ve tartışılmış; araştırma bulgularına dayalı olarak uygulamacılara ve araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between perception of power and relational equity in marriages was examined. The sample of the research consists of a total of 306 teachers (187 female, 119 male) married teachers working in public schools in the central districts of Adana (Seyhan, Çukurova, Yüreğir and Sarıçam). In the study, Sense of Power, Relational Equity Scale and the Personal Information Form were used to obtain sociodemographic information about the participants. In this study, quantitative research was conducted using the relational screening model and the data was analyzed with SPSS 24.0 package program. According to the findings of the research, it was concluded that the power perceived by married individuals in the relationship negatively predicted relational equality at a moderate level. Additionally, perceived power in marriage significantly explains approximately 25% of the total variance in relational equality scores. A moderate positive significant relationship was found between positive power perception, which is the sub-dimension of power perception in relationships, and relational equality. A highly negative and significant relationship was found between another subdimension, negative power perception, and relational equality. Women's perceived power scores in marriage are significantly higher than men's perceived power scores in marriage. In terms of marriage duration, relational equality scores increase significantly as marriage duration increases. The research results were interpreted and discussed in the light of studies in the literature and suggestions were made to practitioners and researchers based on the research findings.