Trans iskemik atak tanısında serumelisa glikoprotein-VI düzeyininaraştırılması
Serum ın the dıagnosıs of trans ıschemıc attackelısa glycoproteın-VI levelınvestıgatıon
  1. Tez No: 896510
  2. Yazar: ÖMER GENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Nöroloji, Emergency Medicine, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Trans İskemik Atak, Glikoprotein-IV, Hassas Tanı Skoru, Trans İskemik Atak Prognoz Skoru, Trans Ischemic Attack, Glycoprotein-VI, Precise Diagnostic Score, Risk Stratification for Trans Ischemic Attack Scores
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Çalışmamızda trans iskemik atak benzeri semptomlarla acil servise başvuran hastaları hassas tanı skoru ve trans iskemik atak prognoz skoruna göre gruplayarak serum elisa Glikoprotein-VI düzeyinin trans iskemik atak tanısında etkinliğini ve prognostik değerini görmeyi amaçlıyoruz. Çalışmaya Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu'nun 18.03.2024 tarih ve 05/38 nolu kararı ile gerekli izinler alındıktan sonra başlanmıştır. Kesitsel tanımlayıcı bir çalışmadır. Çalışmaya toplamda 85 olgu (E= 47 (%55), K=38 (%45)) dahil edilmiştir. Olguların yaş ortalaması yıl idi. Olguların %68,2'sinde komorbidite saptanmıştır. En fazla %57,6 oranı ile hipertansiyon ve %34,1 ile diyabet hastalıkları saptanmıştır. Hassas tanı skoru grupları arasında glikoprotein-VI değerleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,001). Yapılan post hoc analizinde glikoprotein-VI değerleri sıralaması trans iskemik atak çok olası> trans iskemik atak olası> trans iskemik atak değil olarak tespit edilmiştir. Trans iskemik atak prognoz skoruna grupları arasında glikoprotein-VI yönünden istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmıştır (p=0,046). Trans iskemik atak prognoz skoru ≥ 4 grubunda glikoproteinVI değerleri daha yüksek saptanmıştır. Glikoprotein-VI ile hassas tanı skoru (r=0,682 p=0,001) ve trans iskemik atak prognoz skoru (r=0,469 p=0,001) arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Alıcı işlem karakteristikleri analizinde, glikoproteinVI için eğri altında kalan alan= 0,821, cut-off= 85,15 ile %76 duyarlılık ve %75 özgüllük elde edilmiştir. Bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı saptanmıştır. Çalışmanın sonuçları, glikoprotein-VI düzeylerinin trans iskemik atak tanısında potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliğini desteklemektedir. Elde edilen bulgular, yüksek glikoprotein-VI düzeylerinin trans iskemik atak olasılığı ile güçlü bir ilişki gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study aims to categorize patients presenting to the emergency department with TIAlike symptoms based on precise diagnostic score and risk stratification for trans ischemic attack scores, to evaluate the effectiveness and prognostic value of serum elisa glycoprotein-VI levels in the diagnosis of trans ischemic attack. The study commenced after obtaining the necessary permissions from the Ethics Committee of Trakya University Faculty of Medicine, dated 18.03.2024 and decision number 05/38. It is a retrospective descriptive study. A total of 85 cases were included in the study (Male=47 (55%), Female=38 (45%)). The average age of the cases was not specified. Comorbidities were found in 68.2% of cases, with hypertension (57.6%) and diabetes (34.1%) being the most common. A statistically significant difference in glycoprotein-VI levels was observed between the precise diagnostic score groups (p=0.001). Post hoc analysis revealed a ranking of glycoprotein-VI levels as follows: trans ischemic attack very likely > trans ischemic attack likely > not trans ischemic attack. A statistically significant difference in glycoprotein-VI levels was also found between risk stratification for trans ischemic attack scores groups (p=0.046), with higher glycoprotein-VI values in the risk stratification for trans ischemic attack scores ≥ 4 group. A significant positive correlation was found between glycoprotein-VI and precise diagnostic score (r=0.682, p=0.001) and risk stratification for trans ischemic attack scores (r=0.469, p=0.001). Receiver Operating Characteristic analysis showed that glycoprotein-VI had an area under the curve of 0.821 with a cut-off of 85.15, achieving 76% sensitivity and 75% specificity, which was statistically significant. Conclusions: The results of the study support the potential use of glycoprotein-VI levels as a biomarker in the diagnosis of trans ischemic attack. The findings demonstrate a strong association between high glycoprotein-VI levels and the likelihood of trans ischemic attack.