Ventral-insizyonel herni onarımında laporoskopik ve açık onarım prosedürlerinin karşılaştırılması
The comparison of laporoscopic and open procedures in ventral-incisional hernia repair
  1. Tez No: 896513
  2. Yazar: RIDVAN YAVUZ
  3. Danışmanlar: UZMAN FAZIL SAĞLAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ventral herni, Mesh, Laparoskopi, Açık cerrahi, Ventral hernia, Mesh, Laparoscopy, Open surgery
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç Laparoskopik ventral-insizyonel herni onarmı ( LVHO ) ile açık cerrahi uygulanan hastaların sonuçları karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem Ventral-insizyonel fıtığı olan 60 hastaya herni onarımı uygulandı. Bu hastaların 30 ( Grup 1 )'una LVHO, diğer 30 ( Grup 2 )'una ise açık cerrahi yapıldı. LVHO uygulanan olgulara intraperitoneal mesh, açık herni onarımı yapılanlara ise abdominal on-lay mesh tekniği uygulandı. Gruplar vücut kitle indeksi ( BMI ), anestezi skoru değerleri ( ASA ), mesh çapı, ameliyat süresi, hastanede kalış süresi, vizüel analog skala ( VAS ), nüks gelişimi, ve komplikasyonları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1'de ortalama yaş 54.7 ( 37-73 ) iken, Grup2'de 59.5 ( 34-75 ) idi ( p=0.07 ). Her iki grup arasında BMI ve ASA açısından istatistiksel anlamlı bir fark yoktu ( p=0.87, P=0.74 ). Ortalama mesh çapı Grup 1'de 276.0 ( 150-900 ) cm², Grup 2 de ise 297.5 ( 100-900 ) cm² idi ve bu fark istatistiksel olarak anlamsızdı (p=0.655). Ortalama ameliyat süresi Grup 1'de 80.0 (60-150) dakika, Grup 2'de 72.5 (45-160) dakika olarak saptandı ( p=0.07 ). Ortalama hastanede kalış süresi Grup 1'de 2.3 gün (1-9), Grup 2 de ise 3.5 (1-20 ) gün idi (p=0.089). VAS değeri 72. saatte Grup 1 olgularında ortalama 2.56, Grup 2 'de ise 4.43 idi ve bu değerler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu ( p=0.000 ). Grup 1'de 10 ( % 33.3) olguda, Grup 2'de ise 7 (% 23.3 ) olguda komplikasyon saptandı ( p=0.567 ). Grup 1'de bir(%3.3), Grup 2 'de ise 4 (%13.3) olguda nüks tespit edildi ( p=0.35 ). Grup 1'de ortalama takip süresi 18 (6-34 ) ay iken, Grup 2'de bu süre 21 (5-28 ) ay idi. Sonuç: LVHO uygun olgularda açık cerrahi kadar etkin ve güvenli bir tedavi seçeneği gibi gözükmektedir.Bu yöntemin uygulandığı olgularda açık cerrahiye göre daha az oranda postoperatif ağrı gelişebilir. Bununla birlikte; bu yöntemin standart hale gelebilmesi için geniş çapta hasta gruplarını içeren prospektif çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The results of patients undergoing laparoscopic ventral-incisional hernia repair ( LVHR ) and open surgery were compared. Materials and Methods: 60 patients with ventral-incisional hernia underwent hernia repair. LVHR was performed in 30 (Group 1) of these patients and open surgey in the other 30 (Group 2). Intraperitoneal mesh technique was applied to patients who underwent LVHO, and abdominal on-lay mesh technique was applied to those who underwent open hernia repair. The groups were compared in terms of body mass index (BMI), anesthesia score values (ASA), mesh diameter, operation time, hospital stay, visual analog scale (VAS), recurrence and complications. Results: The mean age in Group 1 was 54.7 (37-73), while it was 59.5 (34-75) in Group 2 (p = 0.07). There was no statistically significant difference between the two groups in terms of BMI and ASA (p = 0.87, P = 0.74). The mean mesh diameter was 276.0 (150-900) cm² in Group 1 and 297.5 (100-900) cm² in Group 2, and this difference was not found statistically insignificant (p = 0.655). The mean operation time was 80.0 (60-150) minutes in Group 1 and 72.5 (45-160) minutes in Group 2 (p = 0.07). The mean hospital stay was 2.3 days (1-9) in Group 1 and 3.5 (1-20) days in Group 2 (p = 0.089). The mean VAS value was 2.56 in Group 1 at the 72th hour, and 4.43 in Group 2, and the difference between these values was statistically significant (p = 0.000). Complications were detected in 10 ( 33.3% ) cases in Group 1 and in 7 (23.3 %) cases in Group 2 ( p=0.567 ). Recurrence was observed in one case (% 3.3) in Group 1 and 4 cases ( 13.3 % ) in Group 2 (p = 0.35). While the mean follow-up period was 18 (6-34) months in Group 1, this period was 21 (5-28) months in Group 2. Conclusions: LVHO seems to be an effective and safe treatment option as open surgery in appropriate cases. In cases where this method is applied, less post-operative pain may develop compared to open surgery. However; for this method to become standardized, prospective controlled trials involving a wide range of patient groups are required.