Sağlıklı çocuk izlem polikliniğine başvuran18-24 aylık çocuklarda demir eksikliği anemisi sıklığıve etkileyen faktörlerin araştırılması
Investigation of iron deficiency anemia frequency and affecting facors in 18-24 months old children applied to healthy child follow-uo clinic
  1. Tez No: 896580
  2. Yazar: EMİNE ELİFCAN ÖRSLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GİZEM KARA ELİTOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Demir eksikliği, demir eksikliği anemisi, ilk 1000 gün, demir eksikliği anemisi profilaksisi, Iron deficiency, the first 1000 days of life, iron deficiency anemia, prophylaxis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Hayatın ilk 1000 günü - döllenmeden ikinci doğum gününe kadar- en kritik dönemdir ve bu dönemde büyüme ve gelişme hızlı olduğundan, makro ve mikrobesin eksiklikleri, fonksiyonel ve bilişsel gelişmede yavaşlamaya, geriliğe neden olabilmektedir. Bu dönemde tamamlayıcı beslenmeye geçiş dönemini de içermektedir ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde sosyoekonomik nedenlerle demir eksikliği sık görülebilmektedir. Polikliniğimize başvuran 18-24 ay döneminde demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi sıklığının, demir eksikliğinde etkili faktörlerin belirlenmesi, ülkemizde hayatın ilk bir yılında uygulanan demir profilaksisine ikinci yılında da devam etmenin gerekliliği veya kimlere devam edilmesinin faydalı olabileceğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli prospektif klinik araştırma olarak yürüttüğümüz bu çalışmada Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesine Ekim 2022 – Haziran 2023 tarihleri arasında başvuran 18-24 ay arası yaş grubundaki hastaların özellikleri, cinsiyet, yaş, anne yaşı, kardeş sayısı, anne-babanın eğitim durumu, anne sütü ile beslenme süresi, inek sütü başlangıç zamanı ve miktarı, kardeş sayısı ve yaş farkları, annede gebelikte veya önceki dönemde demir eksikliği anemisi olması, çocuğa demir profilaksisi başlangıç yaşı, dozu, kullanma süresi gibi faktörlerin demir eksikliği ve anemi gelişimindeki rolü araştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan 200 çocuğun %26,5'unda demir eksikliği (DE), %3'ünde demir eksikliği anemisi saptandı; %73,5'unda demir düzeyi yeterli (DY) idi. Demir eksikliği olan ve demir yeterli grup karşılaştırıldığında cinsiyet, kilo sds, boy sds, doğum şekli, doğum ağırlığı, anne çalışma durumu, anne-baba eğitim düzeyi ve aylık gelir bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. DE grubunda anne yaşı DY gruba göre ileri saptandı(p=0,046). Beslenme öyküsü sorgulandığında DE grubunda anne sütü alma süresi daha fazla iken; formül süt kullanımı DY grubunda fazla bulundu(p=0,01, p=0,01). Beslenme öyküsü incelendiğinde; kırmızı et tüketimi, formula tüketimi durumunda ve formül süt başlangıç zamanlarında DE ve DY grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark vardı(p=0,009, p=0,008, p=0,041). Haftalık kırmızı et (r=0,148, p=0,043) ve yumurta tüketim miktarı(r=0,171, p=0,021) ile ferritin düzeyi arasında pozitif korelasyon viii saptandı. Annenin sosyodemografik özelliklerinin gruplar arasında farklılık yaratmadığı saptandı. Sonuç: Demir eksikliği ve demir eksikliği anemisi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli bir mikrobesin eksikliğidir. Rutin çocuk sağlığı izlemi demir eksikliğinin önlenmesinde etkili bir faktördür. Demir eksikliğinin önlenmesinde tamamlayıcı beslenmenin demirden zengin gıdalarla yapılması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The first 1000 days of life -from conception to the 2nd birthday – are the most critical period; And since growth and development are rapid during this period, macro and micronutrient deficiencies can cause slowdown and retardation in functional and cognitive development. This period also includes the transition to complementary feeding, and iron deficiency can be common, especially in developing countries, due to socioeconomic reasons. We aimed to determine the frequency of iron deficiency and iron deficiency anemia in the 18-24 month period of those who apply to our polyclinic, to determine the factors effective in iron deficiency, to investigate the necessity of continuing iron prophylaxis, which is applied in the first year of life in our country, in the second year, or to investigate for whom it may be beneficial to continue. Materials and Methods: In this study, which we conducted as a single-center prospective clinical research, the characteristics of the patients in the age group between 18-24 months who applied to Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between October 2022 and June 2023, gender, age, mother's age, number of siblings, educational status of the parents, The role of factors such as the duration of breastfeeding, the starting time and amount of cow's milk, the number of siblings and age differences, the mother having iron deficiency anemia during pregnancy or in the previous period, the starting age of iron prophylaxis for the child, its dose, and duration of use, in the development of anemia were investigated. Findings: Iron deficiency (ID) was detected in 26.5% of the 200 children participating in the study, and iron deficiency anemia was detected in 3%; Iron level was sufficient (IS) in 73.5%. When the iron deficient and iron sufficient groups were compared, no statistically significant difference was found between the groups in terms of gender, weight SD, height SD, mode of delivery, birth weight, maternal employment status, parent education level and monthly income. Maternal age in the ID group was found to be higher than in the IS group (p = 0.046). When nutritional history was questioned, the duration of breastfeeding was longer in the DE group; Formula milk use was found to be higher in the IS group (p=0.01, p=0.01). When nutritional history is examined; There was a statistically significant difference between the ID and IS groups in red meat consumption, formula consumption and formula milk starting times (p=0.009, x p=0.008, p=0.041). A positive correlation was detected between weekly red meat (r=0.148, p=0.043), egg consumption (r=0.171, p=0.021) and ferritin level. It was determined that the sociodemographic characteristics of the mother did not make any difference between the groups. Results: Iron deficiency and iron deficiency anemia are important micronutrient deficiencies in Turkey as well as all over the world. The presence of iron-rich foods in complementary feeding, the use of iron prophylaxis and routine child health monitoring are effective factors in preventing iron deficiency.