The transformation of Western European social democracy and its reflections on Turkish center left
Batı Avrupa'da sosyal demokrasinin dönüşümü: Türkiye bu dönüşümün neresinde
  1. Tez No: 89668
  2. Yazar: SİNAN EVCAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER FARUK GENÇKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Demokrasi, Üçüncü Yol, Tony Blair, Gerhard Shroeder, Eşitlik, CHP, DSP, Social Democracy, Third- Way, Gerhard Shroeder, Tony Blair, Equality, CHP, DSP
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tez Batı Avrupa sosyal demokrat partilerinin 1980 sonrası değişiminin pratik ve ideolojik anlamda neler ima ettiğine özellikle İngiliz, Alman ve İsveç örneklerinden yola çıkarak genel bir bakış ve bu değişimin Türkiye merkez sol partilerinde yansımalarının bir analizidir. Bu çerçevede, çalışmanın birinci kısmında Sosyal Demokrasinin kökenleri ve gelişimi son dönemde hangi prensip ve politikalarının değiştiğini daha net bir şekilde görebilmek amacıyla ele alınmıştır. 1980 sonrasına ağırlık veren çalışmanın sonraki kısımlarında, Kuzeybatı Avrupa sosyal demokrat partilerinin 1980'lerde düşen seçim performansları ve bu düşüşe istinaden 1990'larda kendilerini nasıl değitirdikleri hem sosyal ve ekonomik değişimlere hem de partrilerin stratejik ve yapısal değişimlerine atıfta bulunarak anlatılmıştır. Bu değişimlerin eşitlik kavramındaki kayma ve pragmatizmin değişen fonksiyonu göz önüne alındığında ne ima ettikleri Üçüncü Yol adıyla atıfta bulunulan sosyal demokratik değişimin genel bir profilini çizmek amacıyla ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde Türk merkez solunun geçmişte, gelişiminde ve günümüzde Batı Avrupa merkez soluyla ayrılan ve birleşen yönlerine odaklanılmış ve sözde Türk sosyal demokrat partilerinin bugünkü durumu şu anda moda olan Üçüncü Yol dalgalarıyla fethedilmiş Batı Avrupa sosyal demokrat partileriyle karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis is a general overview of the practical and ideological implications of the post- 1980 transformation of Western European social democratic parties with specific reference to Britain, Germany and Sweden and the reflections of this transformation on Turkish center-left parties. Within this framework, the roots and developmental trend of Western European Social Democracy have been narrated throughout the first chapter of this study to clarify which social democratic principles and policies have changed during the most recent transformation of these parties. In the following chapters, which concentrate on the post- 1980 period, the reasons for the electoral erosion of the Northwestern European social democratic parties during the 1980's and the way they transformed themselves during the 1990's to stop the decline have been analysed with reference to societal and economic changes on the one hand and to the strategical and structural changes of the parties on the other. The implications of these changes in terms of the shift in the equality principle and the changing function of pragmatism have been highlighted to draw a main profile of the social democratic transformation often referred to as the“Third Way”. The last part of my study focuses on the common and divergent patterns of the Turkish and Western European center-left, both past and present, and compares the current situation of the so-called social democratic parties in Turkey with those of Western Europe presently being conquered by a la mode Third Way currents.