The Role and influence of Nationalist Action Party in Turkish political life
Milliyetçi Hareket Partisi'nin Türk siyasal yaşamındaki rolü ve etkisi
- Tez No: 89672
- Danışmanlar: DR. ASLI ÇIRAKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, MHP, İdeoloji, Neo-faşizm, Hegemonya, Nationalism, MHP, Ideology, Neo-Fascism, Hegemony
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ÖZET MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİNİN TÜRK SİYASAL HAYATINDAKİ ROLÜ VE ETKİSİ Emre Arslan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Tez Yöneticisi: Aslı Çırakman Bu tez, Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) Türk siyasal hayatındaki rolünü ve etkisini anlamaya ve açıklamaya çalışacaktır. Bu çalışma hem bir siyasal parti hem de bir siyasal hareket olarak MHP'nin son yıllardaki yükselişini incelemektedir. Bu nedenle, MHP'nin rolü ve etkisi onun köklerine, tarihine, stratejilerine ve ideolojisine göre ele alınmaktadır. Ayrıca, partinin değişen rolü ve önemi, değişen tarihsel koşullar içinde değerlendirilmektedir.Bu dönemde egemen ideolojilerin yaşadığı kriz, MHP'nin ve ideolojisinin yükselmesinde etkili olmuştur. Cumhuriyet tarihi boyunca sorgulanmadan Türk devletinin ve toplumunun temel ideolojisi addedilen Kemalizm 1990larda Siyasal İslam ve Kürt milliyetçiliği tarafından ciddi sorgulamalara maruz kalmıştır. Ayrıca, 1980lerde hegemonik ideoloji konumuna ulaşan Yeni Sağ, 1990'larda çekiciliğini yitirmiş ve büyük ölçüde aşırı milliyetçi söylemi kullanma yoluna gitmiştir. Çatışan, içice geçen, ve form değiştiren farklı milliyetçiliklerin etkili olduğu 1990ların ideolojik ikliminde, MHP milliyetçiliği egemen ideolojileri eklemleme başarısı göstererek etkili bir ideoloji konumuna gelmiştir. Bu argüman çerçevesinde, çalışmada MHP'nin değişen ideolojisi ve stratejisi konu edilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE AND INFLUENCE OF NATIONALIST ACTION PARTY IN TURKISH POLITICAL LIFE Emre Arslan Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Aslı Çırakman This thesis is an attempt to explain and explore the role and influence of Nationalist Action Party (MHP) in Turkish political life. This study examines the rise of MHP in recent years both as a political party and as a political movement. For this reason, MHP' s role and influence is evaluated in terms of its origins, history, strategies and ideologies. Furthermore, the changing role and influence of the party is assesed within the context of changing historical conditions. In this period, a crises of dominant ideologies has influenced the rise of MHP and its ideology. Kemalism, which is deemed as the official ideology of Turkish state and society throughout the history of Republic, has been challenged by Islamist movements and Kurdish nationalism in 1990s. Furthermore, the New Right as the hegemonic ideology of 1980s has lost its appeal and employed an extreme nationalist discourse to a great extent in recent years. In the ideological climate of 1990s, which is strongly influenced by competing, intermixing and changing nationalisms, the MHP nationalism has become a rising and influential ideology by articulating the dominant ideologies. Within the framework of above argument, this study adresses the changing ideology and political strategies of the MHP.