İşitme cihazı işlemleme gecikmesinin santral işitsel işlemleme becerilerine etkisi
The effect of hearing aid processing delay on central auditory processing skills
- Tez No: 896816
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ÜMİT CAN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: İşitme cihazı işlemleme gecikmesi, temporal işlemleme, spektral işlemleme, Hearing aid processing delay, temporal processing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
İşitme cihazları işitme kayıplı bireylerin günlük hayatta karşılaştığı sorunları azaltmak ve işitme kayıplı bireylerin yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla özel olarak tasarlanmış kişiye özel olarak ayarlanabilen cihazlardır. Günümüzde kullanılan dijital işitme cihazları akustik uyaranları bireyin işitme kaybına ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde işlemlerken belli bir gecikmeye maruz bırakır. Bu gecikmeye işlemleme gecikmesi denir. Dijital işitme cihazlarında işlemleme gecikmesi hakkında yapılan çeşitli araştırmalar mevcut olmakla beraber literatürde mevcut olan yaygın görüş 10 ms den daha az olması gerektiğidir. Bu çalışmanın amacı 10 ms'den çok daha düşük işlemleme gecikmelerinin temporal işlemleme yeteneğine ve spektral işlemleme yeteneğine etkisini incelemektir. Çalışmaya yaşları 41- 75 arasında değişen bilateral simetrik hafif ve orta derecede sensörinöral tipte işitme kaybına sahip ve bilateral işitme cihazı kullanıcı olan 20 birey dahil edilmiştir. Çalışmaya katılan katılımcılara iki farklı işitme cihazı işlemlemesine sahip olan işitme cihazları ile uyarlama yapılmıştır. İşitme cihazları uyarlaması yapıldıktan sonra katılımcılara iki farklı işlemleme gecikmesi altında Frekans Pattern Testi, Süre Pattern Testi, Rastgele Aralık Tespit Etme Testi ve son olarak Spectral-Temporally Modulated Ripple Test'i yapılmıştır. Elde edilen tüm veriler işitme cihazının işlemleme gecikmesinin yapılan testlere etkisi açısından istatiksel olarak karşılaştırılmıştır. Yapılan istatiksel analiz sonucunda işitme cihazının işlemleme gecikmesinin Frekans Pattern Testi, Süre Pattern Testi, Rastgele Aralık Tespit Etme Testi ve Spectral-Temporally Modulated Ripple Test'i arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. İşitme cihazlarının işlemleme gecikmesi düşükken elde edilen sonuçlara göre katılımcılar, testlerde daha yüksek skorlar elde etmiştir. Çalışmada elde ettiğimiz bulgular özellikle son yıllarda yapılan ve işitme cihazı işlemleme gecikmesinin, akustik uyaranlarda bozulmalara sebebiyet verebileceğini ve bu sebeple işitme kayıplı bireylerde algısal sorunlara yol açabileceğini bildiren çalışmaları destekler niteliktedir. Literatürde yapılan çalışmalar incelendiğinde işitme cihazı işlemleme gecikmesinin Frekans Pattern Testi, Süre Pattern Testi, Rastgele Aralık Tespit Etme Testi ve Spectral-Temporally Modulated Ripple Test'ine etkisini inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. Yaptığımız çalışma bu açıdan literatüre katkı sağlamaktadır. İşitme cihazları işlemleme gecikmesinin önemini anlamak ve merkezi işitsel işlemleme sistemine etkisinin daha iyi anlaşılabilmesi bu alanda daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hearing aids are individually adjustable devices specially designed to reduce the problems faced by individuals with hearing loss in daily life and to increase the quality of life of individuals with hearing loss. Today's digital hearing aids cause a certain delay in processing acoustic stimuli in accordance with the individual's hearing loss and needs. This delay is called processing delay. Although there are various studies on the processing delay in digital hearing aids, the common opinion in the literature is that it should be less than 10 ms. The aim of this study is to examine the effect of processing delays much lower than 10 ms on temporal processing ability and spectral processing ability. 20 individuals aged between 75 and 41, with bilateral symmetrical mild and moderate sensorineural hearing loss and bilateral hearing aid users were included in the study. The participants in the study were fitted with hearing aids that had two different hearing aid processes. After adaptation to the hearing aids, the participants underwent the Frequency Pattern Test, Duration Pattern Test, Random Interval Detection Test and finally the Spectral-Temporally Modulated Ripple Test under two different processing delays. All data obtained were compared statistically in terms of the effect of the processing delay of the hearing aid on the tests performed. As a result of the statistical analysis, it was determined that there was a statistically significant relationship between the processing delay of the hearing aid and the the Frequency Pattern Test, Duration Pattern Test, Random Interval Detection Test and the Spectral-Temporally Modulated Ripple Test. According to the results obtained when the processing delay of the hearing aids was low, the participants showed higher performance in the tests. The findings we obtained in the study support studies conducted in recent years, which report that hearing aid processing delay may cause distortions in vi acoustic stimuli and therefore cause perceptual problems in individuals with hearing loss. When studies in the literature were examined, no study was found examining the effect of hearing aid processing delay the Frequency Pattern Test, Duration Pattern Test, Random Interval Detection Test and the SpectralTemporally Modulated Ripple Test. Our study contributes to the literature in this respect. More studies are needed in this area to understand the importance of hearing aid processing delay and to better understand its impact on the central auditory processing system.