Obsesif-Kompulsif Bozukluk tanısı almış bireylerde Derin Transkraniyal Manyetik Uyarım tedavisinin etkililiğinin araştırılması
Research of the effectiveness of the Deep Transcraniak Magnetic Stimulation therapy in individuals diagnosed with Obsessive Compulsive Disorder
  1. Tez No: 896826
  2. Yazar: HAMRA YOLAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİB ERENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Transkraniyal Manyetik Uyarım, Obsesif-Kompulsif Bozukluk, Tedavi Yöntemleri, Deep Transcranial Magnetic Stimulation, Obsessive-Compulsive Disorder, Treatment Method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Obsesif-Kompulsif Bozukluğu (OKB), kişilerin sosyal yaşamını ve işlevselliği önemli ölçüde etkileyen tekrarlayıcı obsesyonel düşünceler ve/veya kompulsif davranışların belirgin olduğu kronik ve ruhsal bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavisinde en sık kullanılan yöntemler; farmakolojik tedaviler veya psikoterapilerdir ancak hastaların %30'undan fazlası bu yöntemlerle herhangi bir iyileşme göstermemektedir. Bu durum, adı geçen tedavilerin yetersiz kaldığı yerde yeni ve etkili başka yöntemlerin araştırılmasına yöneltmiştir. Yapılan araştırmalar Derin Transkraniyal Manyetik Uyarım (dTMU) tedavisinin OKB için alternatif bir tedavi yöntemi olduğunu, hastalığın semptomlarında iyileşmenin görüldüğünü, etkili ve güvenilir bir yöntem olduğunu göstermiştir. Bu çalışma da literatüre destek olmak ve bu tedavinin yaygın olarak kullanılması için yapılacak araştırmaların sayısını artırmayı hedeflemektedir. Hastalar ve Yöntem: Çalışmanın örneklemini NPİstanbul hastanesinde son 5 yıl içerisinde tedavi gören, OKB tanısı almış, dTMU tedavisi için uygun görülen ve bunu tamamlayan hastalarından seçilmiştir. Araştırma retrospektif bir çalışma olup gerekli izinler alınmıştır. Tedavinin etkililiği için hastalara uygulanan Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeğinin (Y-BOCS) ön test son test skorları SSPS de t- testi ile analiz edilmiştir. Tedavi sonrası ölçeğin alt maddelerindeki değişim de incelenmiştir. Tedaviye verilen yanıtın hastaların kullandığı ilaç türleriyle ilişkili olup olmadığına araştırılmıştır. Ayrıca dTMU tedavisinin cinsiyete göre etkili olup olmadığına da bakılmıştır. Bulgular: Yapılan çalışmadan elde edilen bulgular literatürle uyumlu çıkmıştır. Uygulanan dTMU' nun OKB şiddetini önemli ölçüde azalttığını ve dolayısıyla etkili bir tedavi yöntemi olduğunu göstermektedir (p0.05). Hastanın kullandığı ilaç türleri ile tedaviye verilen yanıt arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır (P=0.804>0.05). Sonuç: dTMU, OKB tedavisinde etkili bulundu. Bu uygulamanın daha kapsamlı yapılacak araştırmalarla OKB tedavisinde yaygın bir yöntem olarak kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: Obsessive-Compulsive Disorder (OCD) is a chronic and mental disorder in which repetitive obsessive thoughts and/or compulsive behaviors are prominent. This situation significantly affects the social life and functionality of people. The most commonly used methods for the treatment of this disease are pharmacological treatments or psychotherapies, but more than 30% of patients do not show any improvement with these methods. This situation has led to the search for other new and effective methods where the mentioned treatments are insufficient. Research has shown that Deep Transcranial Magnetic Stimulation (dTMU) therapy is an alternative treatment method for OCD. With this method, an improvement in the symptoms of the disease is observed. It is an effective and reliable method. This study also aims to increase the number of studies to be conducted to support the literature and to widely use this treatment. Participants and Method: The sample of the study was selected from patients who have been treated for OCD in NPİstanbul hospital within the last 5 years. These patientswas considered suitable for dTMU treatment and had completed it. The research is a retrospective study and the necessary permits have been obtained. The pre-test and post-test scores of the Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS) applied to patients for the effectiveness of treatment were analyzed by t-test at SSPS. The changes in the subitems of the Y-BOCS scale after treatment were also examined It was investigated whether the response to treatment was related to the types of drugs used by the patients. In addition, it was also examined whether dTMU treatment was effective according to gender. Results: The findings obtained from the study were consistent with the literature. It shows that the dTMU applied significantly reduces the severity of OCD and is therefore an effective treatment method (p0.05). No significant relationship was found between the types of medications used by the patient and the response to treatment. (P=0.804>0.05). Conclusion: dTMU was found to be effective in the treatment of OCD. It was thought that this application could be used as a common method in the treatment of OCD with more comprehensive research.