Böbrek tümörlerinde RHEB geninin ekspresyon düzeyinin analizi
Analysis of RHEB gene expression levels in renal tumors
- Tez No: 896855
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN BOZKURT, DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYA DENİZ AYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek Tümörü, mTOR, RHEB, qRT-PZR, Kidney Tumor, mTOR, RHEB, qRT-PZR
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Böbrek kanseri, böbrek dokusundaki hücrelerin değişime uğrayarak anormal derecede büyümesi ve kontrolsüzce çoğalmasıdır. Böbrek kanseri, son yıllarda dünya genelinde en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır. Beyinde Zenginleştirilmiş Ras Homoloğu (RHEB), hücrelerin büyümesini ve hücre döngüsünü kontrol eden, insanlarda ve diğer memelilerde bulunan bir GTP- bağlayıcı proteindir. RHEB proteini, memeli Rapamisin Hedefi (mTOR) sinyal yolunun anormal aktivasyonuna katkıda bulunmasının yanı sıra insülin/TOR/S6K sinyal yolunun merkezinde de yer alır. Çalışmamızın amacı, böbrek tümöründe RHEB geninin mRNA ekspresyon düzeylerinin kontrol böbrek dokusuna oranla böbrek tümörlerindeki değişikliklerini incelemektir. Çalışmaya üroloji polikliniğine başvuran böbrek kanseri tanısı almış 11 hasta dahil edildi. Çalışma grubu olarak böbrek tümör dokusu ve kontrol grubu olarak aynı hastaya ait sağlıklı böbrek dokusu kullanıldı. Gen ekspresyon seviyeleri SYBR Green Temelli Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (qRT-PZR) ile belirlendi. RHEB geninin böbrek kanseri hücrelerindeki mRNA ekspresyon düzeyinin kontrol grubuna göre azaldığı bulunmuştur ancak bu azalışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptanmıştır (p=0,083). RHEB geninin böbrek kanseri gelişimi ve ilerlemesi üzerindeki rolünü anlamak amacıyla yapılan çalışmalar, gelecekteki araştırmalara önemli bilgiler sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Kidney cancer is an abnormal growth and uncontrolled proliferation of cells in the kidney tissue. Kidney cancer has become one of the most common cancers worldwide in recent years. Ras Homolog Enriched in Brain (RHEB) is a GTP-binding protein found in humans and other mammals that controls the growth of cells and the cell cycle. The RHEB protein contributes to the abnormal activation of the mammalian Target of Rapamycin (mTOR) signaling pathway as well as being central to the insulin/TOR/S6K signaling pathway. The aim of our study was to investigate the changes in mRNA expression levels of RHEB gene in kidney tumors compared to control kidney tissue. Eleven patients diagnosed with kidney cancer who were admitted to the urology outpatient clinic were included in the study. Kidney tumor tissue was used as the study group and healthy kidney tissue from the same patient was used as the control group. Gene expression levels were determined by SYBR Green Based Real Time Polymerase Chain Reaction (qRT-PCR). It was found that the mRNA expression levels of RHEB gene in kidney cancer cells decreased compared to the control group, but this decrease was not statistically significant (p=0.083). Studies conducted to understand the role of the RHEB gene on the development and progression of kidney cancer may provide important information for future researches.