Ticaret borsası faaliyetlerinin ve tarımsal pazarlamaya sağladığı katkıların üreticilerce değerlendirilmesi
Evaluation of commodity exchanges' trading activities and contributions to the marketing of agricultural products by farmers
- Tez No: 896914
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN HURMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Ticaret Borsaları, Uzunköprü Ticaret Borsası, Üretici Görüşü, Marketing, Commodity Exchanges, Uzunköprü Commodity Exchange, Producer Opinion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, ticaret borsalarının faaliyet gösterdiği yerlerdeki bölge tarımına etkileri Uzunköprü Ticaret Borsası özelinde araştırılmıştır. Uzunköprü Ticaret Borsasında işlem yapmış üreticilerin yanı sıra ürün pazarlamasında bu kuruluşu tercih etmeyen üreticiler olmak üzere 138 üreticiyle anket çalışması yapılmıştır. Üreticilerin yaş ortalamaları 52,20, eğitim süresi ortalamaları 9,87 yıl, tarımsal deneyimleri 30,33 yıl, aile birey sayısı ortalamaları 3,69, ailelerinde tarımda çalışan birey sayısı ortalama 1,84 olarak bulunmuştur. Üreticilerin toplam işledikleri arazi büyüklüğü 300,09 dekar olup, mülk arazi büyüklüğü 171,15, kira ile işledikleri arazi büyüklüğü 128,94 dekar olarak belirlenmiştir. Üreticilerin %84,96'sı ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine, %73,19'u Uzunköprü Ticaret Borsasına, %67,39'u tüccara sattıklarını ifade ederken, %41,30'u ise lisanslı depoculuk ile ürün sattıklarını belirtmişlerdir. Uzunköprü Ticaret Borsasına ürün sattığını ifade eden üreticilerin ürün satmadaki en önemli nedenleri borsada satılan ürünün bedelinin hemen alınması olurken ürün satmayan üreticiler ise öncelikli olarak ürün satışında yapılan kesintilerin fazla olmasından dolayı borsada ürün satmadıklarını ifade etmişlerdir. Üreticilerin Uzunköprü Ticaret Borsası faaliyetleri ile ilgili olarak olumlu yönde görüş bildirdikleri yargılar; borsada kalite kriterlerine göre alım yapıldığı, her türlü ürünün alıcısı olduğu, elektronik satış sisteminin olumlu olduğu ve katılımcıların elektronik satış salonuna ilgisinin yüksek olduğu, ihtiyaçları olduğunda borsa yönetimine kolaylıkla ulaşabildiği ve diğer üyelerle ilişkilerinin iyi düzeyde olduğu, borsada ürün satışının sosyal ilişkilerine katkı sağladığı şeklinde olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of commodity exchanges on regional agriculture in the places where they operate, were investigated specifically for Uzunköprü Commodity Exchange. A survey was conducted with 138 farmers, including farmers who traded in Uzunköprü Commodity Exchange, as well as farmers who did not prefer this organization in product marketing. The average age of the farmers was 52.20, their average education period was 9.87 years, their agricultural experience was 30.33 years, their average number of family members was 3.69, and their average number of members working in agriculture was 1.84. The total land size cultivated by the farmers was 300.09 da, the size of the property land was 171.15 da, and the size of the land they cultivated on rent was 128.94 da. 84.96% of the farmers stated that they sold their products to the Soil Products Office, 73.19% to the Uzunköprü Commodity Exchange, 67.39% to merchants, while 41.30% stated that they sold products through licensed warehousing. While the most important reason for the farmers who stated that they sold products to the Uzunköprü Commodity Exchange was to immediately receive the price of the product sold on the commodity exchange, the farmers who did not sell products stated that they did not sell products on the commodity exchange primarily due to the large amount of deductions made in product sales. The positive opinions of the farmers about the activities of Uzunköprü Commodity Exchange were as follows: purchases were made according to quality criteria, there were buyers for all kinds of products, the electronic sales system was positive and the interest of the participants in the electronic sales hall was high, they can easily reach the exchange management when they needed, their relations with other members were at a good level, and the sale of products in the exchange contributed to their social relations.