Kocaeli-Karamürsel Çamdibi sahası zemin özelliklerinin elektrik özdirenç tomografi, yüzey dalgalarının çok kanallı analizi vemikrotremor ile araştırılması
Investigation of soil properties in Kocaeli-KaramürselÇamdibi area using electrical resistivity tomography, multichannel analysis of surface waves and microtremor
- Tez No: 896927
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ERT, HVSR, MASW, Vs30, Zemin Özellıkleri, ERT, HVSR, MASW, Vs30, Soil properties
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, Kocaeli-Karamürsel Bölgesi'ndeki Çamdibi araştırma sahasında zeminin mekanik davranışını araştırmak için iki boyutlu Elektrik Özdirenç Tomografisi (ERT), Çok Kanallı Yüzey Dalgaları Analizi (MASW) ve Mikrotremor yöntemleri kullanılmıştır.ERT çalışmaları Geomative GD-10 cihazı kullanılarak altı profilde gerçekleştirilmiştir. ERT kesitlerinde, maksimum 13-28 m derinliklerde çözümler elde edilmiştir. Yanal litolojik değişimlerin göstergesi olan özdirençteki belirgin değişimler tüm kesitlerde dikkat çekicidir. Su içeriğine bağlı olarak yanal ve düşey süreksizliklerin ve konsolide olmayan sedimanların varlığı yapısal dinamikler açısından dikkate alınması gereken özelliklerdir. MASW kayıtlarında, sekiz profil üzerinde 24 kanallı bir SARA sismograf kullanılmıştır. Veriler işlendikten sonra kayma dalgası hızları, dağılım eğrilerinin ters çevrilmesiyle modellenmiş ve Vs30 parametresine göre zemin sınıflandırması ZC, ZE tipi olarak tahmin edilmiştir. SEIS-ST-2-3D jeofonu kullanılarak yedi ölçüm noktası için zemin özellıklerini değerlendirmek üzere Nakamura yöntemi (tek istasyon mikrotremor ölçümleri) kullanılmıştır. Yöntem, çalışma alanındaki yatay-düşey spektral oranı (HVSR) hesaplamak için uygulanmıştır. Böylece deprem büyütme faktörü ve baskın frekans HVSR'nin tepe değerinden elde edilmiştir. Baskın frekanslar 1,28 Hz ile 15,5 Hz arasında değişirken, H/V oranları çalışma bölgesi genelinde 1,1 ile 2,25 arasında değişmektedir. Sonuç olarak ERT, MASW ve Microtremor bulguları, az katlı yapıların zemin özellıklerine uygun bir şekilde tasarlanmasının çok önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, two-dimensional Electrical Resistivity Tomography (ERT), Multi-Channel Analysis of Surface Waves (MASW) and Microtremor methods were used to investigate the mechanical behavior of the soil in the Çamdibi survey field in the Kocaeli-Karamürsel Region. ERT studies were conducted in six profiles with using Geomative GD-10 device. In ERT sections, solutions were obtained at maximum depths of 13-28 m prominent variations in resistivity, indicative of lateral lithological changes, are notable across all sections. The presence of lateral and vertical discontinuities and unconsolidated sediments depending on water content are features that need to be considered in terms of structural dynamics. In MASW recordings, SARA a 24-channel seismograph were used on eight profiles. After processing the data shear wave velocities were modeled from the inversion of the dispersion curves then, the soil classification was estimated as ZC, ZE-type according to the Vs30 parameter. Nakamura method (single station microtremor measurements) was employed to assess soil properties for seven measurement points using the SEIS-ST-2-3D geophone. The method was applied to calculate horizontal to vertical spectral ratio (HVSR) in the study area. Hence the earthquake amplification factor and dominant frequency were obtained from the peak value of the HVSR. Dominant frequencies ranged from 1.28 Hz to 6.24 Hz, while H/V ratios ranged from 1.1 to 2.1 across the study region. As a result the ERT, MASW and Microtremor findings show that it is crucial to design low-rise constructions in a manner that aligns with soil properties.