Dimensions of televisual ontology: The alchemy of time in television
Telegörsel ontolojinin boyutları: Televizyondaki zamanın simyası
  1. Tez No: 89695
  2. Yazar: BAŞAK ŞENOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT MUTMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İç Mimari ve Dekorasyon, Radio and Television, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Zaman, Kapitalizm, Tele-görsel akış ve Mekanizma, Television, Time, Capitalism, Televisual Flow, and Mechanism
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
ÖZET TELEGÖRSEL ONTOLOJİNİN BOYUTLARI: TELEVİZYONDAKİ ZAMANIN SİMYASI Başak Şenova Sanat, Tasarım ve Mimarlık Doktora Programı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Mahmut Mutman Mayıs, 1999 Televizyonun günümüzdeki sosyal konumundan hareketle, bu tezin amacı, tele-görsel ontolojinin boyutlarını, televizyonun zamana dayalı temel işleme mantığına odaklanarak açımlamaktır. Zaman kavramını ve kapitalizmi, televizyon üzerinden tartışan bu çalışma, televizyonun tüm nicel ve nitel veçhelerini, nasıl işlediklerini ve birbirleriyle nasıl iletişim kurduklarını incelemektedir. Televizyonun işleme mantığı ele alındığında, nicel ve nitel veçhelerin altında işleyen örtülü bir mekanizmanın varlığından söz edilmektedir. Bu mekanizma, tele-görsel akışın içinde, zaman hareketleriyle yönetilmektedir. Bu mekanizmayı somut olarak gösterebilmek için bu tez, Türk televizyon kanalları üzerinden, karşılaştırmalı bir analiz içeren örnek çalışma içermektedir. Sonuçta geç kapitalizmin mantığının çerçevelediği bu çalışma, tele-görsel ontolojinin boyutlarını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIMENSIONS OF TELEVISUAL ONTOLOGY: THE ALCHEMY OF TIME IN TELEVISION Başak Şenova Ph. D. in A.D.A Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mahmut Mutman May, 1999 Departing from the social status of television in our time, this thesis investigates the dimensions of televisual ontology by concentrating on television's basic logic of operation, which is generated by time. By discussing the concept of time and capitalism with relation to television's logic of operation, this thesis appoints every qualitative and quantitative aspect of television to investigate how they operate and communicate with each other. When the logic of operation of television is considered, a concealed mechanism which, operates underneath the quantitative and the qualitative aspects of television is found. Hence, this mechanism is directed by the movement of time in televisual flow. Therefore, this thesis intents to take over the project of investigating the mentioned mechanism. To demonstrate this mechanism, this thesis also involves a case study, which presents a comparative analysis of Turkish television channels. Consequently, dimensions of the televisual ontology is examined by taking the logic of late-capitalism as the frame of this study.