Mehmet Semih'in hikâyeleri üzerine bir inceleme
An analysis on the stories of Mehmet Semih
- Tez No: 897055
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KAYABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Semih, Hikâye, Mizah, 1980 Sonrası hikâyecilik, Hikâye tahlili, Mehmet Semih, Story, Humor, Post-1980 storytelling, Story analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Mizah hikâyecilerinden olan Mehmet Semih, gazete yazarı bir babanın oğludur. Küçük yaşta babasını kaybetmesi, eğitim hayatının bitmesine sebep olur. İlkokulda başlayan edebiyat merakı sayesinde birçok yazarla bir araya gelme fırsatı bulur. Yazar, şiir ve tiyatro gibi türlerde yaptığı yazma denemeleri sonucunda, en son mizah hikâyeciliği türünde karar kılar ve eserlerini bu alanda verir. Onun amacı sömürülen, ezilen, kandırılan insanları, boş abartıları; iğneleyici, öğretici ve güldürücü bir üslupla ortaya koymaktır. Yazar, hikâyelerinde daima bu anlayışı benimser. Hazırlanan bu tez, Mehmet Semih'in hayatı, sanatı ve eserleri hakkında bilgiler verir. Çalışma, yazarın hikâye türündeki eserleriyle sınırlandırılır. Her kitap; eserin tanıtımı, olay örgüsü, zihniyet, kişiler, zaman, mekân, tema, dil ve anlatım, sonuç başlıkları altında incelenir ve değerlendirilir. Bu tezde amaç, Mehmet Semih'in mizah hikâyeciliğine değinerek yazarın hayatını, sanatını ve eserlerini ortaya koymaktır. Hikâye türünde verdiği eserlerin içerikleri hakkında bilgi vermek ve kapsamlı bir tahlil yapmaktır.
Özet (Çeviri)
Mehmet Semih, a humor storyteller, is the son of a newspaper writer father. The loss of his father at a young age causes his education to end. Thanks to his literary curiosity that started in primary school, he had the opportunity to meet many writers. As a result of his attempts to write in genres such as poetry and theater, he finally decides on the genre of humor storytelling and gives his works in this field. His aim is to reveal exploited, oppressed, deceived people, empty exaggerations in a sarcastic, instructive and humorous style. The author always adopts this understanding in his stories. This thesis provides information about Mehmet Semih's life, art and works. The study is limited to the author's works in the story genre. Each book is analyzed and evaluated under the headings of introduction, plot, mentality, people, time, place, theme, language and expression, and conclusion. The aim of this thesis is to reveal the life, art and works of the author by mentioning Mehmet Semih's humor storytelling. To give information about the content of his works in the story genre and to make a comprehensive analysis.