Öğretim elemanlarının sanatsal liderlik ile ilgili görüşleri
The opinions of faculty staff on artistic leadership
  1. Tez No: 807079
  2. Yazar: CİHAN ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ULUTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik türleri, Liderlik, Öğretim elemanları, Sanat, Sanatsal liderlik, Leadership types, Leadership, Instructor, Art, Artistic leadership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Araştırma kapsamında Ege Bölgesinde bulunan bir devlet üniversitesi bünyesindeki öğretim elemanlarının sanatsal liderlik ile ilgili görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilgili üniversitede görev yapan 8 Öğretim Elemanı ile araştırma yürütülmüştür. Öğretim Elemanlarının sanatsal liderlik ile ilgili görüşlerini değerlendirebilmek için görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Görüşme öncesinde araştırma verilerini elde etmeyi sağlayacak yarı yapılandırılmış bir görüşme formu düzenlenmiştir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden olgu bilime dayanmaktadır. Araştırmanın olgu bilim desenine dayandırılmasındaki amaç Öğretim elemanlarının sanatsal liderlik hakkında görüşlerinin neler olduğunun katılımcıların hikâyelerine yer vererek ve analizler boyunca seslerinin duyulması¬na özen göstererek derinlemesine incelenmesidir. Öğretim elemanlarının sanatsal liderlik hakkında görüşleri görüşme yoluyla değerlendirilmiştir. Öğretim elemanlarının sanatsal liderlik hakkında görüşlerinin belirlenmesinde içerik analizi yapılmıştır. İçerik analizi yoluyla verileri tanımlanmaya, verilerin içinde saklı olabilecek gerçekler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. İçerik analizinde benzer veriler, belirli kavramlar ve temalar çerçevesinde toplanarak okuyucuların anlayabileceği bir şekilde düzenlenip yorumlanır. Bu sebepten, üniversitede çalışan öğretim elemanlarının sanatsal liderliği kavramını bir olgu olarak ele alındığında öğretim elemanlarının sanatsal liderlik olgusuna yönelik bakış açıları ve tecrübelerini ayrıntılı olarak incelemek amacıyla araştırma deseni olarak olgu bilim tercih edilmiştir. Bu araştırma, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Ege Bölgesi içerisinde yer alan bir devlet üniversitesinde görev yapan, 8 öğretim elemanı ile görüşme yapılarak gerçekleşmiştir. Araştırmada katılımcılarda liderlik özelliği aranmamıştır fakat yapılan ön görüşmelerde sanata ilgili olan, tecrübelerinin farkında olan öğretim elemanlarının olmasına özen gösterilmiştir. Araştırmada görüşme yaptığımız üniversitede çalışan öğretim elemanlarının isimleri kullanılmayıp kodlama yöntemi kullanılmıştır. Bu kodlamalar A1,A2,A3,A4,A5,A6,A7,A8 şeklinde ifade edilmiştir. Sonuç ve öneriler bölümünde araştırmada elde edilen veriler ortaya konmuş ve önerilerde bulunulmuştur. Öğretim elemanlarının liderlik, sanat ve sanatsal liderlik kavramlarına ilişkin görüşlerini ifade etmiştir. Öğretim elemanlarının liderlik üzerine görüşleri, her öğretim elemanına göre farklılaştığı görülmüştür. Aynı öğretim elemanları üzerinde sanat kavramı hakkında alınan görüşlerde de birbirinden farklı cevaplar verildiği görülmüştür. Ancak öğretim elemanları sanatsal liderlik kavramı üzerine görüşleri sorulduğunda birbirine benzer veya aynı yanıtlarla karşılaşılmıştır. Sanat ve liderlik kavramları üzerinde farklı cevaplar veren öğretim elemanlarının, araştırmamızda sanatsal liderlik konusunda benzer cevapların ortaya çıkması sonuç kısmında ele alınmıştır. Türkiye'de sanatsal liderlik alanlarını içeren daha kapsamlı araştırmaların yapılması, sanatsal liderlik üzerine ve sanat eğitimine yönelik kurslar, konferanslar, uygulamalı etkinlikler ve kurumların kendi içinde personellerine hizmet içi eğitimler verilmesine ilişkin öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the research, it is aimed to reveal the views of the faculty members working at a state university in the Aegean Region on artistic leadership. In order to realize this aim, research is carried out with 8 lecturers working at a state university in the Aegean Region. Interview technique was used to evaluate the views of the instructors on artistic leadership. Before the interview, a semi-structured interview form was prepared to obtain the research data. The research is based on phenomenology, which is one of the qualitative research designs. The purpose of basing the research on the phenomenology design is to examine the views of the instructors on artistic leadership in depth by giving place to the stories of the participants and paying attention to be heard throughout the analysis. The views of the trainers on artistic leadership were evaluated through interviews. Content analysis was conducted to determine the views of the instructors on artistic leadership. Through content analysis, the data was tried to be defined and the facts that might be hidden in the data were tried to be revealed. In content analysis, similar data are collected within the framework of certain concepts and themes, organized and interpreted in a way that the reader can understand. For this reason, when we consider the artistic leadership concept of the academic staff working at the university as a phenomenon, phenomenology was preferred as a research design in order to examine the perspectives and experiences of the academic staff on the phenomenon of artistic leadership. detail. This research was carried out by interviewing 8 faculty members working at a state university in the Aegean Region in the 2020-2021 academic year. In the research, leadership characteristics were not sought in the participants, but care was taken to have trainers who are interested in art and aware of their experiences in the preliminary interviews. Leadership characteristics were not sought in the participants in the research, but in the preliminary interviews, care was taken to have instructors who are interested in art and aware of their experiences. In the research, the names of the lecturers we interviewed were not used, but the coding method was used. In the conclusion and recommendations section, the data obtained in the research are presented and suggestions are made. She expressed the views of the lecturers on the concepts of leadership, art and artistic leadership. It has been observed that the views of the lecturers on leadership differ according to each lecturer. It was seen that different answers were given in the opinions about the concept of art on the same instructors. However, when faculty members were asked for their views on the concept of artistic leadership, similar or identical answers were encountered. The fact that the lecturers who gave different answers on the concepts of art and leadership, and similar answers about artistic leadership in our research, were discussed in the conclusion part. Suggestions have been put forward to conduct more comprehensive research on artistic leadership in Turkey, to provide courses on artistic leadership and art education, conferences, applied events, and in-service trainings for the personnel of the institutions themselves.