Türkiye'de bölgelerarası işsizlik oranı yakınsaması
The regional unemployment rate convergence in Turkey
- Tez No: 897103
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SİNAN TEMURLENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, bölgelerarası yakınsama, beta yakınsaması, sigma yakınsaması, panel veri analizi, Unemployment, interregional convergence, beta convergence, sigma convergence, panel data analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
İşsizlik kavramı birey ve toplum çerçevesinde ekonomik, sosyal ve psikolojik etmenlerin birleşiminden oluşmaktadır. Bu olgu üretim kaybına sebep olması ve kişilerin gelir kaybından kaynaklı kendisine ve topluma maliyet yüklemesi bakımından ciddi bir sorun haline dönüşmektedir. Türkiye'de işsizlik oranları uzun yıllardan beri yüksek düzeyde seyrettiği ve bölgeler arasında farklılıkların bulunduğu bilinmektedir. Özellikle ülkenin doğu bölgelerinden batı bölgelerine doğru göç hareketinde bölgelerarası işsizlik oranı farklılığından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bununla birlikte ülkedeki ekonomik gelişme ile birlikte bölgelerarası dengesizliklerin azalması ve buna bağlı olarak işsizlik oranlarının da giderek yakınsaması beklenmektedir. Bu tez çalışması, Türkiye'de bölgelerarası işsizlik oranı yakınsaması sürecini ekonometrik yöntemler kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri kullanılarak, farklı bölgelerdeki işsizlik oranları için panel veri analizi yapılmıştır. Bölgelerarası işsizlik oranlarındaki yakınsama olup olmadığı incelenmiştir. Çalışmanın bulguları, Türkiye'de bölgelerarası işsizlik oranları arasında belirli bir yakınsama eğilimi olduğunu göstermektedir. Farklı ekonomiler arasındaki işsizlik oranlarındaki yakınsama eğilimi, ortak işsizlik politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasının önemini vurgulamaktadır. Ayrıca, işsizlik oranlarının durağan olması, ekonomik büyüme ve istihdam yaratma odaklı sürdürülebilir politikaların benimsenmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of unemployment consists of a combination of economic, social and psychological factors within the framework of individual and society. This phenomenon becomes a serious problem in terms of causing loss of production and imposing costs on individuals and society due to loss of income. It is known that unemployment rates in Turkey have been at high levels for many years and that there are differences between regions. It is thought that this is due to the difference in unemployment rates between regions, especially in the migration movement from the eastern regions of the country to the western regions. However, with the economic development in the country, it is expected that interregional imbalances will decrease and, accordingly, unemployment rates will gradually converge. This thesis study aims to examine the inter-regional unemployment rate convergence process in Turkey using econometric methods. In the study, panel data analysis was conducted for unemployment rates in different regions using Turkish Statistical Institute (TUIK) data. The convergence process in interregional unemployment rates was examined. The findings of the study show that there is a certain convergence trend between the inter-regional unemployment rates in Turkey. The convergence trend in unemployment rates among different economies emphasizes the importance of developing and implementing common unemployment policies. In addition, the stagnation of unemployment rates indicates that sustainable policies focused on economic growth and employment creation should be adopted.