Görüntü işleme tabanlı tehlikeli madde tespit ve uyarı sistemi
Image processing based hazardous material detection and warning system
  1. Tez No: 897121
  2. Yazar: FATMA BETÜL OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN EYÜPOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, özellik eşleştirme, tehlikeli madde, optik karakter tanıma, AKAZE, ORB, SIFT, Image processing, feature matching, dangerous goods, optical character recognition, AKAZE, ORB, SIFT
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk Stratejik Araştırmalar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Tehlikeli maddelerin kullanımı günümüzde birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Ev aletleri, belli başlı sıvılar, temizlik malzemeleri vb. alanlarda kullanmaktadır. Tehlikeli maddelere ihtiyacımız olduğu kadar içlerinde birçok risk taşıdığının da unutulmaması gerekmektedir. Riskleri önceden bilmek ve maddeyi tanımak oldukça kritiktir. Bu tez çalışması tehlikeli maddelerin taşıdığı riskleri ve olabilecek bir kaza durumunda nasıl müdahale edileceği konusu üzerine hazırlanılmıştır. Tez çalışması 600 görüntüden oluşan tehlikeli madde etiketlerinin okutulması ve buradan çıkarılan Birleşmiş Milletler (United Nations-UN) numarası bilgisi ile veri tabanında ilgili bilgiye erişimi arayüz modeli üzerinden sağlanmıştır. UN numarasının çıkarılması için görüntü işleme teknikleri arasında yer alan Optik Karakter Tanıma (Optical Character RecognitionOCR) teknolojileri ve özellik eşleştirme algoritmaları kullanılmıştır. Özellik eşleşme algoritmalarından AKAZE, ORB ve SIFT yöntemleri tercih edilmiştir. Veri tabanıyla eşleştirilen UN numarası, veri tabanından ilgili alanı gösterdiğinde, o alandan madde özellikleri, müdahale koşulları, önlemler vb. bilgiler erişimi sağlamıştır. Veri setine göre doğruluk metrikleri belirlenmiş ve değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda OCR teknolojisi 300 veride 4.17 kelime hata oranı ile iyi bir sonuç üretmiştir. Özellik eşleştirme algoritmaları 600 veride AKAZE %33, ORB %91 ve SIFT yöntemi %70 oranında başarı göstermiştir. Sonuçta ORB yöntemi en yüksek sonuç üreterek başarı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The use of hazardous substances is encountered in many areas today. Household appliances, certain liquids, cleaning materials, etc. are used in areas. As much as we need hazardous substances, it should not be forgotten that they carry many risks. It is critical to know the risks in advance and to recognize the substance. This thesis is about the risks of hazardous materials and how to intervene in case of an accident. The thesis work is based on the reading of hazardous material labels consisting of 600 images and the United Nations (UN) number information extracted from them and access to the relevant information in the database through the interface model. Optical Character Recognition (OCR) technologies and feature matching algorithms, which are among the image processing techniques, were used to extract the UN number. Among the feature matching algorithms, AKAZE, ORB and SIFT methods were preferred. When the UN number matched with the database points to the relevant field in the database, information such as substance properties, intervention conditions, precautions, etc. were accessed from that field. Optical Character Recognition (OCR) technologies and feature matching algorithms, which are among the image processing techniques, were used to extract the UN number. Among the feature matching algorithms, AKAZE, ORB and SIFT methods were preferred. When the UN number matched with the database points to the relevant field in the database, information such as substance properties, intervention conditions, precautions, etc. were accessed from that field. Accuracy metrics were determined and evaluated according to the data set. As a result of the evaluation, OCR technology produced a good result with an error rate of 4.17 words in 300 data. The feature matching algorithms AKAZE (33%), ORB (91%) and SIFT (70%) were successful with 600 data. In the end, the ORB method produced the highest result and achieved success.