Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni adaylarının öğretmenlik mesleğine yönelik hazırbulunuşlukları ile pedagojik bilgi ve beceri düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between the readiness of Physical Education and Sports teacher candidates for the teaching profession and their pedagogical knowledge and skill levels
- Tez No: 897120
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hazırbulunuşluk, Pedagojik bilgi ve beceri, Beden eğitimi ve Spor, Readiness, Pedagogical Knowledge and Skills, Physical Education and Sport
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ZÜMRÜTYAPRAK, Sıla, Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Hazırbulunuşlukları İle Pedagojik Bilgi ve Beceri Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sivas, 2024 Araştırmada beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik hazırbulunuşluk düzeyleri ve pedagojik bilgi ve beceri düzeylerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modelinde yer alan ilişkisel tarama modeli ile şekillenmiştir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim öğretim yılında Türkiye'deki Spor Bilimleri Fakültelerinde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümlerinde öğrenim görmekte olan öğrenciler oluşturmaktadır. Örneklemi ise 'uygun örnekleme' yöntemiyle seçilen Adana, Amasya, Aydın, Çorum, Erzurum Samsun, Sivas ve Tokat illerindeki Spor Bilimleri Fakültelerinin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümündeki üçüncü ve dördüncü sınıfta öğrenim gören 270 kadın, 226 erkek toplam 496 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Verilen toplanmasında anket formları kullanılmıştır. Anket formlarının ilk bölümünde katılımcıların tanıtıcı özelliklerine yönelik sorular yer alırken, ikinci bölümünde Öğretmenlik mesleğine yönelik hazırbulunuşluk ölçeği ve üçüncü bölümünde ise pedagojik bilgi ve beceri ölçeği yer almaktadır. Elde edilen verilen SPSS paket programıyla değerlendirilmiştir. Ankette yer alan soruların seçilme sıklığı ve yüzdesine dair bilgilerin verilmesinin ardından. Verilerin normal dağılım varsayımlarını sağlaması üzerine bağımsız iki grup ortalamasının karşılaştırılmasında bağımsız örneklem t-testi, ikiden fazla grup ortalamasının karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi sonuçlarına bakılmıştır. Yapılan incelemelerin ardından, cinsiyetin, bölümü isteyerek seçmenin hazırbulunuşluk düzeyi ve pedagojik bilgi beceriler açısından farklılığının önemsiz olduğu görülmüştür. Katılımcıların gelir düzeylerinin, herhangi bir ön lisans/lisans programında kayıt olma durumunun, ders dışında eğitime katılmanın ve yapılan spor türünün hazırbulunuşluk düzeyleri ve program beceri ve bilgileriyle farklılığının önemli olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmen adaylarının, öğretmenlik mesleğine yönelik hazırbulunuşluk düzeylerinin (x̄= 4,49) üst düzeyde olduğu; benzer şekilde pedagojik bilgi ve beceri düzeylerinin de (x̄=4,62) üst düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ZÜMRÜTYAPRAK, Sıla, Examınatıon of the Correlatıon Between the Teachıng Professıon Readıness And the Levels of Pedagoıc Knowledge And Skılls of Physıcal Educatıon And Sports Pre-Servıce Teachers, Master's Thesis; Sivas, 2024. The aim of the research is to examine the readiness levels and pedagogical knowledge and skills of physical education and sports teacher candidates for the teaching profession. The study was shaped by the relational scanning model, which is included in the general scanning model of quantitative research methods. The population of the research consists of students studying Physical Education and Sports Teaching at Sports Sciences Faculties in Turkey in the 2022-2023 academic year. The sample consists of 270 women, 226 men total 496 teacher candidates studying in the third and fourth grades in the Physical Education and Sports Teaching Department of the Faculty of Sports Sciences in the provinces of Adana, Amasya, Aydın Çorum, Erzurum, Samsun, Sivas and Tokat selected by the 'convenience sampling' method. Survey forms were used to collect data. The first part of the survey forms includes questions about the descriptive characteristics of the participants, the second part includes the readiness scale for the teaching profession, and the third part includes the pedagogical knowledge and skills scale. The data obtained was evaluated with the SPSS package program. After providing information about the frequency and percentage of selection of the questions in the survey. Since the data met normal distribution assumptions, independent sample t-test was used to compare the averages of two independent groups, and one-way analysis of variance (ANOVA) test results were used to compare the averages of more than two groups. After the examinations, it was seen that the difference between gender and the readiness level of choosing the department voluntarily and pedagogical knowledge and skills was insignificant. It has been observed that the income levels of the participants, enrollment in any associate/undergraduate program, participation in extracurricular education, and the difference in the type of sports performed with their readiness levels and program skills and knowledge are important. In addition, teacher candidates' readiness levels for the teaching profession were high (x̄= 4.49); Similarly, it was determined that the pedagogical knowledge and skill levels (x̄=4.62) were also at a high level.