Muhammed b. Hâcı Halîfe'nin Kitâbü'l-Etvâri's-Seb᷾a adlı eseri
Muhammad b. Hācī Khalīfah's work 'Kitāb al-Atvār al-Sab᷾a'
  1. Tez No: 897144
  2. Yazar: SELİN YÜKSELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÖKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Etvâr-ı Seb᷾a, Halvetiyye, Muhammed b. Halîfe, Kitâbü'l-Etvâri's-Seb᷾ati'l-Ledünniyyeti'l-Halvetiyye, Sufism, Atvār-ı Seb᷾a, Khalwatiyya, Muhammad b. Khalīfah, Kitāb al-Atvār al-Sab᷾a al-Ladunniyya al-Khalwatiyya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmada müellif Muhammed b. Halîfe'nin, şeyhinin emriyle müridlerin istifadesi için yazmış olduğu Arapça yazma risaleyi tahkik ve analiz etme amaçlanmaktadır. XVII. yüzyıl Osmanlı ikliminin Halep vilayetinde yaşayan Şeyhu'l-Kurrâ lakaplı Muhammed b. Hâcı Halîfe (ö. 1027/1618' den sonra?) Halvetî dervişlerinden biridir. Kitâbü'l-Etvâri's-Seb᷾a adlı risalesini etvâr-ı seb᷾a yöntemini esas alarak yazmıştır. Bu tez giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde Muhammed b. Halîfe'nin siyasî, toplumsal, ekonomik olaylarıyla yaşadığı yüzyıl, hayatı, mensûbu olduğu tarikatı ve kolu, tasavvufa yönelmesine vesile olan şeyhinin hayatı ve eserleri, müellife ait ulaşabildiğimiz eserler hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümde çalıştığımız risalenin nüshalarının tespiti ve bilgisi, risalenin kısaca özeti, müellifin yararlandığı kaynakları, etvâr-ı seb᷾a ve metodu hakkındaki girizgâh bilgiyle risalenin metni analiz edilecektir. Üçüncü bölümü ise risalenin metni ve tercümesi oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
The Purpose of this study is to study and analyze an Arabic treatise written by the caliph at the request of Muhammad b. Hācī Khalīfah's sheikh for the benefit of his disciples. Muhammad b. Hācī Khalīfah (d. after 1027/1618? ) nicknamed Şeyhu'l-Qurrā, who lived in the Ottoman province of Aleppo in the 17th century is one of the Halvetî dervishes. He wrote his treatise Kitâbü'l Etvâri's-Seb᷾a using the etvâr-ı seb'a method. This thesis consists of an introduction, three parts and a conclusion. The first part of the study, gives information about the century in which Muhammad b. Hācī Khalīfah lived, along with its political, social and economic events, his life, the sect and branch to which he belonged and the life and works of the sheikh, who influenced his approach to Sufism, and also the works that we were able to reach. The second part contains the knowledge and observation of the examined treatise, a brief summary of the treatise, the sources which the author of this thesis benefited from, introductory information about etvâr-ı seb᷾a and its method, and the analysis of the text of the treatise. The third chapter contains the text and the translation of the treatise.