Ani işitme kaybı görülen hastalarda tedavi öncesi ve sonrası serum SCUBE-1 düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum SCUBE-1 levels before and after treatment in patients with sudden hearing loss
  1. Tez No: 897217
  2. Yazar: ECE ÇAYLAK KORUCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ERSÖZLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ani işitme kaybı, SCUBE-1, İskemi, Otoloji, Sudden hearing loss, SCUBE-1, Ischemia, Otology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ani işitme kaybı; üç gün veya daha kısa sürede meydana gelen, ardışık en az üç frekansta, ortalama 30 dB veya daha fazla olan, sensörinöral işitme kaybıdır. Yıllık insidansı ortalama 5-20/100000'dir, en sık 30-60 yaşları arasında görülür. Etiyopatogenezinde enfeksiyonlar, vasküler patolojiler, iskemiye oldukça duyarlı olan kokleanın hipoperfüzyonu, otoimmünite ve intrakoklear membran rüptürü gibi çeşitli patolojilerin olduğu düşünülse de %80-90 idiyopatik görülmektedir. Erken teşhis ve tedavi oldukça önemlidir. SCUBE-1 (Sinyal peptidi-CUB-Epidermal büyüme faktörü benzeri alan içeren protein1); trombositler ve endotelyal hücrelerde bulunan, hipoksi, iskemi, endotel disfonksiyonu, oksidatif stres, vasküler hasar, inflamatuar ve trombotik durumlarla ilişkili olduğu saptanan bir hücre yüzey proteinidir. SCUBE-1'in trombosit adezyon molekülü olarak değerlendirilebileceği, akut iskemik olaylarda biyomarker olarak kullanılabileceği birçok çalışmada gösterilmiştir. Çalışmamızda ani işitme kaybının patofizyolojisini düşünerek, literatürde henüz araştırılmayan ani işitme kaybı ve SCUBE-1 ilişkisini araştırmayı amaçladık. Ani işitme kaybı tanılı 30 hasta ve 30 sağlıklı kişiyle yapılan bu kesitsel çalışmada katılımcıların demografik ve klinik özellikleri belirlendi. Hasta (tedavi öncesi, sonrası) ve kontrol grubundan kan örnekleri alınıp serum SCUBE-1 konsantrasyonları ölçüldü. Verilerin istatistiksel analizi yapılarak ani işitme kaybıyla SCUBE-1 ilişkisi değerlendirildi. Hastaların tedavi öncesi ölçülen serum SCUBE-1 değerleri, kontrol grubunun SCUBE-1 değerlerine göre daha yüksek; hastaların tedavi sonrası SCUBE-1 değerleri ise hem hastaların tedavi öncesi SCUBE-1 değerlerinden hem de kontrol grubunun SCUBE-1 değerlerinden daha düşük saptanmış; fakat istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunamamıştır. Çalışmamız ani işitme kaybı hastalarında ve otoloji alanında serum SCUBE-1 düzeylerinin araştırıldığı ilk çalışmadır. Ani işitme kaybıyla serum SCUBE-1 düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptayamasak da sonuçlarımızın gelecekteki çalışmalara yol göstereceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Sudden hearing loss; is a sensorineural hearing loss that occurs within three days or less, at least three consecutive frequencies, with an average of 30 dB or more. Its annual incidence is on average 5-20/100000, it is most common between the ages of 30-60. Although it is thought that various pathologies such as infections, vascular pathologies, hypoperfusion of the cochlea, which is highly sensitive to ischemia, autoimmunity and intracochlear membrane rupture are thought to be involved in its etiopathogenesis, 80-90% are idiopathic. Early diagnosis and treatment is very important. SCUBE-1 (Signal peptide-CUB-Epidermal growth factor-like domain-containing protein-1); in platelets and endothelial cells, hypoxia, ischemia, endothelial dysfunction, oxidative stress, vascular damage, inflammatory and thrombotic conditions associated with identified as a cell surface protein. It has been shown in many studies that SCUBE-1 can be evaluated as a platelet adhesion molecule and used as a biomarker in acute ischemic events. In our study, by considering the pathophysiology of sudden hearing loss, we aimed to investigate the relationship between sudden hearing loss and SCUBE-1, which hasn't yet been investigated in the literature. In this cross-sectional study conducted with 30 patients with sudden hearing loss and 30 healthy individuals, the demographic and clinical characteristics of the participants were determined. Blood samples were taken from the patient (before, after treatment) and control group, serum SCUBE-1 concentrations were measured. A statistical analysis of the data was performed to evaluate the relationship between sudden hearing loss and SCUBE-1. The serum SCUBE-1 values measured before the treatment of the patients were higher than the SCUBE-1 values of the control group; the post-treatment SCUBE-1 values of the patients were found to be lower than both the pre-treatment SCUBE-1 values of the patients and the SCUBE-1 values of the control group; but no statistically significant correlation was found. Our study is the first to investigate serum SCUBE-1 levels in sudden hearing loss patients and in the field of otology. Although we couldn't detect a statistically significant relationship between sudden hearing loss and serum SCUBE-1 levels, we think that our results will guide future studies.