Tuz stresi koşullarında silisyum uygulamalarının ayçiçeği çeşitlerinin gelişimi ve bazı fizyolojik özelliklerine etkileri
Effects of silicium (Si) applications on the development and some physiological characteri̇stics of sunflower varieties under salt stress conditions
  1. Tez No: 897266
  2. Yazar: BÜŞRAH ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEHER KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Ayçiçeği, Tuz Stresi, Silisyum, Fizyolojik Etki, Sunflower, Salt Stress, Silicium, Physiological Effect
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, üç farklı ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşidinin (Pegaz, Buleria, Sumo Granstar) farklı silisyum (Si) ve tuz (NaCl) uygulamalarına karşı gösterdikleri bazı fizyolojik değişim ve gelişimin etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Deneme Aksaray Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASÜBTAM)'a ait iklim odasında kurulmuştur. Farklı konsantrasyonlarda tuz (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl) ve silisyum (0, 50, 100, 200 ppm) uygulamaları topraktan ve yapraktan yapılmış, ayçiçeklerinin sürgün ve kök boyları, yaş ve kuru ağırlıkları, klorofil ve karotenoid içerikleri, nisbi su içeriği ve elektrolit sızıntısı ölçülmüştür. Silisyum uygulamalarının, tuz stresine maruz kalan bitkilerde sürgün ve kök boylarını, yaş ve kuru ağırlıklarını, klorofil ve karotenoid içeriklerini artırdığı gözlemlenmiştir. Silisyum uygulamaları ayrıca nisbi su içeriğini koruyarak su yönetimini desteklediği ve hücre zarlarının dayanıklılığını artırarak elektrolit kaybını azalttığı görülmüştür. Silisyum, bitkilerin tuz stresine karşı dayanıklılığını artırarak bitki sağlığı ve verimliliği üzerinde olumlu etkiler yarattığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of different silicium (Si) and salt (NaCl) applications on the physiological changes and growth of three different sunflower (Helianthus annuus L.) varieties (Pegaz, Buleria, Sumo Granstar). The experiment was conducted in the climate chamber of the Aksaray University Scientific and Technological Application and Research Center (ASÜBTAM). Different concentrations of salt (0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl) and silicium (0, 50, 100, 200 ppm) were applied through soil and foliar methods, and the shoot and root lengths, fresh and dry weights, chlorophyll and carotenoid contents, relative water content, and electrolyte leakage of the sunflowers were measured. It was observed that silicon applications increased the shoot and root lengths, fresh and dry weights, and chlorophyll and carotenoid contents in plants exposed to salt stress. It was also observed that silicium applications supported water management by maintaining relative water content and reduced electrolyte loss by enhancing the resilience of cell membranes. It was observed that silicium enhanced the plants' resistance to salt stress, creating positive effects on plant health and productivity.