Stratejik liderliğin çalışan yaratıcılığı ve performansı üzerindeki etkisinde personel güçlendirme ve dile getirme davranışının aracı rolü
The mediating role of employee empowerment and voice behavior in the effect of strategic leadership on employee creativity and performance
- Tez No: 897294
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AYKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stratejik Liderlik, Dile Getirme Davranışı, Personel Güçlendirme, Çalışan Yaratıcılığı, Çalışan Performansı, Strategic Leadership, Voice Behavior, Employee Empowerment, Employee Creativity, Employee Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
STRATEJİK LİDERLİĞİN ÇALIŞAN YARATICILIĞI VE PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE PERSONEL GÜÇLENDİRME VE DİLE GETİRME DAVRANIŞININ ARACI ROLÜ Fatma Hümeyra HASKEBABÇI Kayseri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Doktora Tezi, Ağustos 2024 Danışman: Prof. Dr. Ebru AYKAN KISA ÖZET Bugünkü iş hayatının içinde bulunduğu dinamik ve değişken çevre şartlarında, işletmeler, farklı koşullara uygun hareket edebilen ve farklı liderlik becerilerine sahip liderlere ihtiyaç duymaktadır. Stratejik bilinç ve öngörüsüyle, çalışanları güçlendirme ve geliştirme, kaynakları etkin kullanma, değişimi yönetme, yenilikçiliği ve yaratıcılığı destekleme gibi özelliklere sahip stratejik liderlik yaklaşımı ön plana çıkmaktadır. Bu noktadan hareketle çalışmanın amacı, işletmenin uyumu ve uzun vadeli amaçlarının gerçekleştirilmesi için stratejik liderliğin, dile getirme davranışı ve personel güçlendirme aracılığıyla, çalışanların yaratıcılığı ve performansı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Günümüz işletmeleri için önem arz eden ve onların rekabet etme gücünü artıran beş farklı kavram ve aralarındaki ilişkiye odaklanması araştırmayı özgün kılmaktadır. Araştırma, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) belirlediği ilk 500 büyük işletme arasına giren işletme çalışanlarına yapılmıştır. Anket tekniği ile 504 çalışandan toplanan veriler üzerinde analizler gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçları; stratejik liderliğin dile getirme, güçlendirme, çalışan yaratıcılığı ve performansı ile anlamlı ve olumlu yönde ilişkili olduğunu ve bu davranışları etkilediğini göstermiştir. Dile getirme davranışının ve güçlendirmenin aracı rolü SPSS Process Makro eklentisi (Model-4) ile test edilmiş, her iki değişkenin de stratejik liderlik ile çalışan yaratıcılığı ve performansı arasında aracı rolü üstlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE MEDIATING ROLE OF EMPLOYEE EMPOWERMENT AND VOICE BEHAVIOR IN THE EFFECT OF STRATEGIC LEADERSHIP ON EMPLOYEE CREATIVITY AND PERFORMANCE Fatma Hümeyra HASKEBABÇI Kayseri University, Institute of Graduate Education PhD Program Thesis, August 2024 Supervisor: Prof. Dr. Ebru AYKAN ABSTRACT In today's dynamic and changing business environment, companies need leaders who can act in accordance with different conditions and have different leadership skills. With its strategic awareness and vision, the strategic leadership approach with characteristics such as empowering and developing employees using resources effectively, managing change, supporting innovation and creativity becomes prominent. From this point of view, the purpose of this study is to evaluate the impact of strategic leadership on employee creativity and performance through voicing behavior and employee empowerment for the alignment of the business and the realization of its long-term goals. The focus on five different concepts and the relationship between them, which are important for today's companies and increase their competitiveness, makes the research unique. This research was conducted among the employees of the enterprises among the top 500 large enterprises classified by the Istanbul Chamber of Industry (ICI). Analyses were conducted on the data collected from 504 employees through survey technique. The results of the analysis showed that strategic leadership is significantly and positively related to and influences the behaviors of voice, empowerment, employee creativity and performance. The mediating role of voice and empowerment was tested with the SPSS Process Macro plug-in (Model-4) and it was found that both variables mediated the relationship between strategic leadership and employee creativity and performance.