14-18 yaş kadın tenisçilere uygulanan 8 haftalık pliometrik antrenmanların atış hızı üzerine etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of 8-week plyometric training on shooting speed of 14-18 year old female tennis players
  1. Tez No: 897295
  2. Yazar: BATTAL KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİMHAN KAYNAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Sporcu, Pliometrik Antrenman, Sağlık Topu Fırlatma, Servis Vuruş Hızı, Tenis, Female Athlete, Medicine Ball Throw, Plyometric Training, Tennis, Serve Speed
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
14-18 YAŞ KADIN TENİSÇİLERE UYGULANAN 8 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMANLARIN ATIŞ HIZI ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Battal KARAKUŞ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Antrenörlük Eğitimi Anabilim Dalı Hareket ve Antrenman Bilimleri Yüksek Lisans, Haziran 2024 Danışman: Doç. Dr. Kerimhan KAYNAK ÖZET Pliometrik antrenman, sporcu popülasyonlarında yoğun bir şekilde araştırılmıştır. Ancak,tenisçiler üzerindeki etkileri özelikle kadın sporcularda daha az olduğu net olarak belirlenmiştir. 14-18 yaş kadın tenisçilere 8 haftalık alt ve üst ekstremiteye yönelik uygulanan pliometrik egzersizlerin teniste servis hızı, sağlık topu fırlatma ve dikey sıçrama üzerindeki etkisini araştırmaktır. 14-18 Yaş grubunda olan 34 kadın sporcu çalışmaya gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılar ön testler sonrası homojen olarak deney grubu (n=17) ve kontrol grubu (n=17) olarak iki gruba ayrılmıştır. Deney grubu yaş ortalaması 16±06 (yıl), boy uzunluğu 159±07 (cm), vücut ağırlığı 52,64±6,46 (kg), BKİ (Beden Kütle İndeksi) 20,74±3,05 ve tenis sporu deneyimi ise 3,41±2,03 (yıl)'tür. Kontrol grubu yaş ortalaması 15±0,60 (yıl), boy uzunluğu164±06 (cm), vücut ağırlığı 52,30±5,14 (kg), BKİ 19,48±2,1 ve tenis sporu deneyimi ise 4,58±1,37 (yıl)'dır. Deney grubuna tenis sporuna özgü olacak şekilde haftada üç gün olmak üzere tenis antrenmanlarına ek olarak 8 hafta süresince pliometrik antrenman uygulanmıştır. Sonuçlar, 8 haftalık bir antrenman programının 14-18 yaş arası kadın tenis oyuncularının performans parametreleri üzerinde farklı etkileri olduğunu göstermektedir. Belirli pliometrik antrenmanları uygulayan deney grubu, kontrol grubuna kıyasla tenis servis hızı, sağlık topu fırlatma mesafesi, dikey sıçrama yüksekliği ve anaerobik güçte önemli iyileşmeler göstermiştir. Sonuç olarak tüm parametrelerde zaman*grup etkileşimlerinin anlamlı olması, pliometrik antrenman programının bu performans ölçümlerini artırmada özellikle etkili olduğunu göstermektedir. Bu, özellikle patlayıcı güç ve hız gerektiren spor dallarında, pliometrik antrenmanın atletik performansı iyileştirme potansiyelini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE EFFECTS OF 8-WEEK PLIYOMETRIC TRAINING on SHOOTING SPEED IN FEMALE TENNIS PLAYERS AGED 14-18 Battal KARAKUŞ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Coaching Education Movement and Training Sciences Master's Degree, June 2024 ABSTRACT Plyometric training has been extensively researched within athletic populations; however, its effects on tennis players, particularly female athletes, remain less clearly defined. This study aims to investigate the effects of 8 weeks of pliometric exercises targeting the lower and upper extremities on serve speed, medicine ball throws, and vertical jump in female tennis players aged 14-18. A total of 34 female athletes volunteered to participate in the study. After pre-tests, participants were homogeneously divided into an experimental group (n=17) and a control group (n=17). The experimental group had a mean age of 16±0.6 years, height of 159±7 cm, body weight of 52.64±6.46 kg, BMI (Body Mass Index) of 20.74±3.05, and tennis experience of 3.41±2.03 years. The control group had a mean age of 15±0.6 years, height of 164±6 cm, body weight of 52.30±5.14 kg, BMI of 19.48±2.1, and tennis experience of 4.58±1.37 years. The experimental group underwent plyometric training in addition to tennis training, three days a week for 8 weeks, specifically designed for tennis. The results demonstrate that an 8-week training program has differential effects on the performance metrics of female tennis players aged 14-18. The experimental group, which underwent specific plyometric training, showed significant improvements in tennis serve speed, medicine ball throw distance, vertical jump height, and anaerobic power compared to the control group. The significant time*group interactions across all metrics suggest that the plyometric training program was particularly effective in enhancing these performance measures. In conclusion, this highlights the potential of plyometric training in improving athletic performance, especially in sports requiring explosive power and speed, such as tennis.