İndol yapısı içeren moleküllerin tasarlanması, sentezi ve biyolojik aktivitelerinin araştırılması
Designing, synthesis and researching biological activity of molecules including indole structure
  1. Tez No: 897322
  2. Yazar: BEYZA ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL DİLEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İndol, Meme Kanseri, Semikarbazit, Sitotoksisite, Indole, Breast Cancer, Semicarbazide, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eczacılık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İNDOL YAPISI İÇEREN MOLEKÜLLERİN TASARLANMASI, SENTEZİ VE BİYOLOJİK AKTİVİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI Ecz. Beyza ÇELİK Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eczacılık Biyokimya Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Eylül 2024 Danışman: Prof. Dr. Şengül Dilem DOĞAN ÖZET Kanser, dünya çapında ilk sırada yer alan ölüm nedenlerinden biridir. Meme kanseri, dünya genelindeki çoğu ülkede hem vaka hem de ölüm oranlarında en üst sırada yer almaktadır. Heterosiklik bileşikler, geniş yelpazedeki farmakolojik potansiyelleri ile tıbbi kimyada önemli bir rol oynamaktadır. İndol; antimikrobiyal, analjezik, antihipertansif ve antidepresan gibi çok çeşitli biyolojik aktivitelere sahip, hem sentetik hem de doğal moleküllerde bulunan en seçkin heterosiklik halka sistemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu durum, kansere karşı ilaç geliştirmede indol halkasının öne çıkan konumunu vurgulamaktadır. Semikarbazit; antitüberküloz, antioksidan ve antiinflamatuar gibi çok sayıda biyolojik etkisinin yanı sıra antikanser ajanların geliştirilmesinde stratejik bir farmakofor olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bu tez kapsamında; indol yapısı taşıyan yeni semikarbazit türevlerinin sentezi ve sitotoksisite değerlendirmesi yapılmıştır. Toplam 15 adet yeni bileşik sentezlenmiştir. Bileşiklerin yapıları 1H NMR, 13C NMR ve HRMS teknikleri kullanılarak doğrulanmıştır. İS1-İS15 bileşiklerinin MCF-7 ve MDA-MB-231 meme kanseri hücre hatlarındaki sitotoksik etkileri araştırılmış ve elde edilen biyolojik aktivite sonuçlarına göre, bazı türevlerin Sisplatine göre yakın değereler gösterdiği gözlenmiştir. Elde edilen bulgular değerlendirildiğinde İS12'nin her iki meme kanserinde etkili olduğu ve aralarında kıyaslandığında özellikle MDA-MB 231 hücrelerinde proliferasyonu önemli ölçüde inhibe ettiğinve apoptozu indüklediği gözlenmiştir. Sonuç olarak, İS12 bileşiği, özellikle MDA-MB-231 meme kanseri hücrelerinde güçlü sitotoksik etkisi ve apoptozu indükleme potansiyeli ile dikkat çekmektedir. Bu bileşiğin etki mekanizmalarının daha detaylı araştırılması ve farklı kanser türlerinde terapötik potansiyelinin değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
DESIGNING, SYNTHESIS AND RESEARCHING BIOLOGICAL ACTIVITY OF MOLECULES INCLUDING INDOLE STRUCTURE Pharm. Beyza ÇELİK Erciyes University, Institute of Healthy Sciences Department of Pharmacy Biochemistry Master's Thesis, September 2024 Advisor: Prof. Dr. Şengül Dilem DOĞAN ABSTRACT Cancer is one of the leading causes of death worldwide. Breast cancer ranks first in both incidence and mortality rates in most countries worldwide. Heterocyclic compounds play an important role in medicinal chemistry with their wide range of pharmacological potential. Indole stands out as one of the most distinguished heterocyclic ring systems found in both synthetic and natural molecules, with a wide range of biological activities such as antimicrobial, analgesic, antihypertensive and antidepressant. This situation emphasizes the prominent position of the indole ring in the development of drugs against cancer. Semicarbazide is widely used as a strategic pharmacophore in the development of anticancer agents, in addition to its numerous biological effects such as antituberculosis, antioxidant and anti-inflammatory. Within the scope of this thesis; synthesis and cytotoxicity evaluation of new semicarbazide derivatives (IS1-IS15) carrying indole structure were performed. A total of 15 new compounds were synthesized. The structures of the compounds were confirmed using 1H NMR, 13C NMR and HRMS techniques. The cytotoxic effects of IS1-IS15 compounds on MCF-7 and MDA-MB-231 breast cancer cell lines were investigated and according to the biological activity results obtained, it was observed that some derivatives showed similar values compared to Cisplatin. When the obtained findings were evaluated, it was observed that IS12 was effective in both breast cancers and when compared, it was observed that it significantly inhibited proliferation and induced apoptosis especially in MDA-MB 231 cells. In conclusion, IS12 compound draws attention with its strong cytotoxic effect and apoptosis inducing potential especially in MDA-MB-231 breast cancer cells. The mechanisms of action of this compound should be investigated in more detail and its therapeutic potential should be evaluated in different cancer types.