Teknoloji çağında üniversite gençliği: Endüstri 4.0 farkındalığı ve girişimcilik niyeti arasındaki bağ
University youth in the age of technology: The link between industry 4.0 awareness and entrepreneurial intention
  1. Tez No: 897411
  2. Yazar: NİHAL BOZKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri 4.0, Eğitim 4.0, Girişimcilik, Girişimcilik Niyeti, Industry 4.0, Education 4.0, The Concept of Entrepreneurship, Entrepreneurial Intention
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Endüstri 4.0 devrimiyle birlikte dijitalleşme hız kazanmış üretim, hizmet, sağlık ve eğitim sektörleri değişen ve gelişen çağa uyum sağlamak zorunda kalmıştır. Üniversitelerde endüstri 4.0 farkındalığıyla öğrencilerin, gelecek iş hayatında gelişmelerin olması kuvvetle muhtemeldir. Bu çalışma, teknoloji çağında üniversite gençliğinin endüstri 4.0 farkındalığı ve girişimcilik niyeti arasındaki bağı ölçmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda endüstri 4.0 dönemine adapte olabilen ve gelişen teknoloji çağına uyum sağlayabilen bireyler yetiştirmek, endüstri 4.0 ile birlikte hayatımıza giren eğitim 4.0 çağına uygun teknik alt yapıyı sağlayabilen ve kullanabilen mezunlar yetiştirmek önem arz etmektedir. Çalışma 2023-2024 yılında Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde yer alan üniversitelerde ve 21 farklı fakültede öğrenim gören ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğrencileri üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve online anket yöntemiyle 1166 öğrenciye ulaşılmıştır. Anket yöntemiyle elde edilen veriler SPSS 29.0 paket programıyla analiz edilip yorumlanmıştır. Elde edilen veriler öğrencilerin demografik özelliklerine göre; yaş, fakülte, üniversite, bölüm, eğitim düzeyi, not ortalaması, ortaöğretim mezuniyet durumu, kişisel aylık gelirleri, ailenin aylık geliri, anne ve babalarının eğitim düzeyleri ve endüstri 4.0 kavramını daha evvel duyup duymamaları değişkenlerine göre karşılaştırma yapılmış ve endüstri 4.0 kavramsal farkındalık düzeyleri ile girişimcilik niyetleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma neticesinde üniversite öğrencilerinin endüstri 4.0 kavramsal farkındalık düzeyleri ile girişimcilik niyetleri arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna göre, üniversite öğrencilerinin endüstri 4.0 kavramsal farkındalık düzeylerinin artması durumunda öğrencilerin girişimcilik niyetine olan eğilimleri de artacaktır. Yapılan literatür taraması neticesinde üniversite öğrencilerinin endüstri 4.0 kavramsal farkındalık düzeyleri ile girişimcilik niyetleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu bağlamda konuya ilişkin araştırmanın ilk defa yapılması açısından çalışmanın alan yazınına katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
With the Industry 4.0 revolution, digitalization has accelerated and the production, service, health and education sectors have had to adapt to the changing and developing age. With the awareness of industry 4.0 in universities, it is highly likely that students will have developments in their future business life. This study aims to measure the link between industry 4.0 awareness and entrepreneurial intention of university youth in the age of technology. In this context, it is important to raise individuals who can adapt to the industry 4.0 era and adapt to the developing technology age, and to raise graduates who can provide and use the technical infrastructure suitable for the education 4.0 era that entered our lives with industry 4.0. The study was conducted on associate, undergraduate and graduate students studying at universities located in 7 geographical regions of Turkey and 21 different faculties in 2023-2024. Quantitative research method was used in the study and 1166 students were reached through online survey method. The data obtained through the survey method were analyzed and interpreted with SPSS 29.0 package program. The data obtained were compared according to the demographic characteristics of the students; age, faculty, university, department, education level, grade point average, secondary education graduation status, personal monthly income, monthly income of the family, education levels of their parents and whether they have heard of the concept of industry 4.0 before or not, and the relationship between industry 4.0 conceptual awareness levels and entrepreneurial intentions was examined. As a result of the study, a significant relationship was found between the industry 4.0 conceptual awareness levels of university students and their entrepreneurial intentions. Accordingly, if the industry 4.0 conceptual awareness levels of university students increase, their tendency towards entrepreneurial intentions will also increase. As a result of the literature review, no study was found to determine the relationship between university students' industry 4.0 conceptual awareness levels and entrepreneurial intentions. In this context, the study is expected to contribute to the literature in terms of conducting the research on the subject for the first time.