Rinoplasti ve septoplasti cerrahisi sırasında uygulanan kontrollü hipotansiyon düzeyinin postoperatif kognitif disfonksiyon ve deliryum insidansı ile bağlantısının değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the level of controlled hypotension applied during rhinoplasty and septoplasty surgeries and the incidence of postoperative cognitive dysfunction and delirium
- Tez No: 897641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK KAYIR, DOÇ. DR. GÜVENÇ DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kontrollü hipotansiyon, Postoperatif kognitif disfonksiyon, Deliryum, Rinoplasti, Septoplasti, Controlled Hypotension, Postoperative Cognitive Dysfunction, Delirium, Rhinoplasty, Septoplasty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Kontrollü hipotansiyon uygulaması, cerrahi işlemler sırasında kanama miktarının azaltılması ve olası komplikasyonların azaltılması amacıyla sıklıkla tercih edilen bir anestezi uygulamasıdır. Daha önce yapılan çalışmalarda bilişsel bozukluklar açısından yakın dönem etkilere odaklanılmış olup uzun dönemdeki etkilerle ilgili bir çalışma bulunmamaktadır. Kontrollü hipotansiyon uygulamasının özellikle beyin kan akımını nasıl etkilediğini ve operasyon sonrası dönemde kısa/orta/uzun vadeli bilişsel bozukluk veya deliryum gelişimi üzerine olası etkileri araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif, randomize, çift kör olarak planlandı. Rinoplasti veya septoplasti cerrahisi planlanan 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar eşit sayıda iki gruba(n=35) ayrıldı. A grubunda ortalama arter basıncının 50-57 mmHg aralığında, B grubunda ise ortalama arter basıncının 58-65 mmHg aralığında tutulması hedeflendi. Peroperatif dönemde kan basıncı, kalp atım hızı, oksijen satürasyonu, rSO2 değeri, entropi değeri ve kan laktat seviyesi takip edildi. Hastaların preoperatif ve postoperatif dönemde MMT skoru ve DRS-R-98 skoru karşılaştırıldı. Bulgular: Postoperatif deliryum değerlendirmesinde, A grubundaki hastaların her iki ölçüm zamanında daha yüksek DRS-R-98 skorlarına sahip olduğu saptandı. Deliryum tanısı alan hasta sayısının derlenme ünitesinde A grubunda, B grubundan fazla olduğu saptandı. Operasyon süresi ile deliryum arasında korelasyon saptandı. Postoperatif kognitif disfonksiyon gelişimi açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Sonuç: 50 mmHg'ya kadar düşük ortalama arter basıncının deliryum ve POKD açısından uzun dönem etkiler yönünden risk teşkil etmediği öngörülmektedir. Derlenme ünitesinde A grubunda daha yüksek deliryum insidansı saptanması, daha düşük ortalama arter basıncına maruz bırakılan hastalarda erken dönemde daha dikkatli olunması gerektiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Controlled hypotension is a commonly used anesthesia technique aimed at reducing blood loss and minimizing complications, particularly in surgeries involving richly vascularized tissues. While previous studies have focused on the short-term cognitive effects, long-term impacts remain unexplored. This study examines the effects of controlled hypotension on cerebral blood flow and its potential impact on short-, medium-, and long-term postoperative cognitive dysfunction or delirium. Materials and Methods: This prospective, randomized, double-blind study included 70 patients scheduled for rhinoplasty or septoplasty. Patients were divided into two equal groups (n=35). Group A targeted a mean arterial pressure (MAP) of 50-57 mmHg, while Group B targeted 58-65 mmHg. Perioperative monitoring included blood pressure, heart rate, oxygen saturation, rSO2, entropy values, and blood lactate levels. MMT and DRS-R-98 scores were evaluated preoperatively and postoperatively. Findings: In the assessment of postoperative delirium, it was observed that patients in Group A had higher DRS-R-98 scores at both measurement points. The number of patients diagnosed with delirium in the recovery unit was higher in Group A compared to Group B. Correlation was identified between the duration of surgery and the occurrence of delirium. No significant difference was observed between the groups regarding the development of postoperative cognitive dysfunction Conclusion: It is predicted that a mean arterial pressure as low as 50 mmHg does not pose a long-term risk in terms of delirium and postoperative cognitive dysfunction (POCD). The higher incidence of delirium observed in group A in the recovery unit suggests that patients exposed to lower mean arterial pressure should be monitored more carefully in the early period.