Laparoskopik kolesistektomi yapılan hastalara ultrasonografi eşliğinde uygulanan perikondriyal yaklaşım yoluyla modifiye torakoabdominal sinir bloğu ile serratus interkostal plan bloğu ve rektus kılıf bloğu kombinasyonunun postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesic effects of modified thoracoabdominal nerve block with combination of serratus intercostal plane block and rectus sheath block via ultrasound guided perichondrial approach in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 897642
  2. Yazar: MERYEM ECEM BEBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR YAĞAN, DOÇ. DR. GÜVENÇ DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, Postoperatif ağrı, Modifiye torakoabdominal sinir bloğu, Serratus interkostal plan bloğu, Rektus kılıf bloğu, Laparoscopic cholecystectomy, Postoperative pain, Modified thoracoabdominal plane block, Serratus intercostal plane block, Rectus sheath block
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Laparoskopik kolesistektomi sonrası hastalarda şiddetli postoperatif ağrı görülmektedir. Günümüzde postoperatif ağrı yönetiminde multimodal analjezinin bir parçası olan periferik sinir blokları yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada modifiye torakoabdominal sinir bloğu (M-TAPA) ile rektus kılıf bloğu (RKB) ve serratus interkostal plan bloğunun (SIPB); postoperatif NRS skoru, tramadol tüketimi üzerine etkileri araştırıldı. Gereç ve yöntem: Bu çalışma prospektif, randomize, kör olarak planlandı. Laparoskopik kolesistektomi planlanan 72 hasta çalışmaya dahil edildi. Bir gruba bilateral M-TAPA (grup 1 n=35) bloğu, diğer gruba bilateral RKB ile sağ SIPB'nin kombinasyonu (grup 2 n=37) uygulandı. Periferik sinir bloklarından RKB tek tarafa 10 mL %0,25 bupivakain, M-TAPA tek tarafa 20 mL %0,25 bupivakain ve SIPB ise sağ tarafta olacak şekilde 20 mL %0,25 bupivakain ile cerrahi bittikten sonra genel anestezi sonlandırılmadan önce gerçekleştirildi. Hastaların postoperatif dönemde NRS skoru, tramadol tüketim miktarı karşılaştırıldı. Bulgular: Gruplar arasında 0., 1. ve 6.saatte ölçülen statik NRS skorları istatistiksel olarak anlamlı farklı bulundu (Sırasıyla P=0,001, P=0,017, P=0,016). Gruplar arasında 0., 12. ve 18.saatte değerlendirilen dinamik NRS skorları istatistiksel olarak anlamlı farklı bulundu (Sırasıyla P=0,007, P=0,032, P=0,042). Grup 2'de 12-24 saatleri arasında tüketilen tramadol miktarları grup 1'e göre istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti (P=0,030). Grup 2'nin kurtarıcı analjezik ihtiyacı olan hasta sayısı grup 1'e göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksekti (P=0,034). Sonuçlar: LK operasyonlarında M-TAPA ve RKB ile SIPB kombinasyonunun postoperatif ağrı yönetiminde etkilidir. Ancak, M-TAPA bloğu grubunda daha düşük NRS skorları ve daha az opioid kullanımı tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Aim: Severe postoperative pain is observed in patients following laparoscopic cholecystectomy. Currently, peripheral nerve blocks, which are a part of multimodal analgesia, are widely used in postoperative pain management. This study investigated the effects of modified thoracoabdominal nerve block (M-TAPA), rectus sheath block (RSB), and serratus intercostal plane block (SIPB) on postoperative NRS scores and tramadol consumption. Material and method: This study was designed as a prospective, randomized, and blinded trial. Seventy-two patients scheduled for laparoscopic cholecystectomy were included in the study. One group received a bilateral M-TAPA block (group 1, n=35), while the other group received a combination of bilateral RSB and right SIPB (group 2, n=37). For the peripheral nerve blocks, RSB was administered with 10 mL of 0.25% bupivacaine per side, M-TAPA with 20 mL of 0.25% bupivacaine per side, and SIPB on the right side with 20 mL of 0.25% bupivacaine. These blocks were performed after the surgery but before the termination of general anesthesia. The postoperative NRS scores and tramadol consumption were compared between the groups. Results: The groups were similar in terms of ASA scores and demographic characteristics. Static NRS scores measured at 0th, 1st, and 6th hours were found to be significantly different between the groups (P=0.001, P=0.017, P=0.016, respectively). Dynamic NRS scores evaluated at 0th, 12th, and 18th hours were also significantly different between the groups (P=0.007, P=0.032, P=0.042, respectively). The amount of tramadol consumed between 12-24 hours postoperatively was significantly higher in Group 2 compared to Group 1 (P=0.030). The number of patients requiring rescue analgesia in Group 2 was significantly higher than in Group 1 (P=0.034). Conclusion: The combination of M-TAPA and RKB with SIPB is effective in managing postoperative pain in LC operations. However, the M-TAPA block group exhibited lower NRS scores and reduced opioid consumption.