Sağlık çalışanlarının teknoloji kabulü ile iş performansı arasındaki ilişki: Kayseri örneği
The relationship between technology acceptance and job performance of healthcare professionals: The case of Kayseri
- Tez No: 897708
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ KARAMUSTAFA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Dijital hastane, Teknoloji kabul modeli, İş performansı, Dijital liderlik, Sağlık çalışanları, Digital hospital, Technology acceptance model, Job performance, Digital leadership, Healthcare professionals
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde teknoloji alanında yaşanan hızlı gelişim ve değişimlerin etkisiyle sağlık kurumlarında dijital hastane teknolojilerinin yoğun bir şekilde kullanılması sunulan sağlık hizmetlerinin etkinliğini ve verimliliğini önemli ölçüde artırmaktadır. Bu sürecin başarılı bir şekilde sürdürülebilmesinde çalışan performansını etkileyen en önemli faktörlerden birisi de yeni teknolojilerin benimsenmesi ve kullanma niyetinin yüksek olmasıdır. Bunun da başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde çağın teknolojik gerekliliklerinin farkında olan dijital liderlik becerilerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın amacı, dijital hastaneye dönüşüm sürecinde Kayseri ilinde görev yapan sağlık çalışanlarının teknoloji kabulünü etkileyen faktörleri belirlemek, teknoloji kabulü ile iş performansı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve bu ilişkide dijital liderlik davranışlarının aracı rolünün olup olmadığını değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmaya 478 sağlık çalışanı katılmış olup veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 ve AMOS 24 programları kullanılmış olup aracılık etkilerinin analizi için Sobel testinden faydalanılmıştır. Çalışmada sağlık çalışanlarının dijital hastane teknolojilerini kabul düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda dijital hastane teknolojilerinin kabulünün iş performansı üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu ve bu ilişkide dijital liderlik ve alt boyutu destekleyici liderliğin aracı role sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, algılanan faydanın görev performansını, algılanan kullanım kolaylığının bağlamsal performans ve yenilikçi liderliği, kullanıma yönelik niyetin görev performansı, bağlamsal performans ve destekleyici liderliği ve gerçekleşen davranışın bağlamsal performans, yenilikçi liderlik ve destekleyici liderliği pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmada alan yazında konuyla ilgili bir çalışma olmaması sebebiyle ilgili alan yazına önemli katkılar sunacağı ve uygulamaya yönelik sistem geliştirme süreçlerinde yararlanabilecekleri referans bir çalışma olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, with the impact of rapid developments and changes in the field of technology, the intensive use of digital hospital technologies in health institutions significantly increases the effectiveness and efficiency of the health services provided. One of the most important factors affecting employee performance in sustaining this process successfully is the adoption of new technologies and the high intention to use them. In order to realize this successfully, digital leadership skills that are aware of the technological requirements of the age are needed. In this regard, the aim of the study is to determine the factors affecting the technology acceptance of healthcare professionals working in Kayseri during the digital hospital transformation process, to reveal the relationship between technology acceptance and job performance and to evaluate whether digital leadership behaviors have a mediating role in this relationship. For this purpose, 478 health workers participated in the study and the questionnaire technique was used as a data collection tool. SPSS 22 and AMOS 24 programs were used to analyze the data obtained, and the Sobel test was used to analyze the mediation effects. In the study, it was determined that the level of acceptance of digital hospital technologies by healthcare professionals was high. As a result of the analysis, it was determined that the acceptance of digital hospital technologies has a significant positive effect on job performance and that digital leadership and its sub-dimension supportive leadership have a mediating role in this relationship. Moreover, perceived usefulness positively affects task performance, perceived ease of use positively affects contextual performance and innovative leadership, intention to use positively affects task performance, contextual performance and supportive leadership, and actual behavior positively affects contextual performance, innovative leadership and supportive leadership. Since there is no study on the subject in the literature, it is thought that the study will make important contributions to the related literature and will be a reference study that practitioners can benefit from in system development processes.