Profesyonel turist rehberlerinin mesleki yeterliliklerinin turistlerin destinasyon imaj algısı ve genel memnuniyeti üzerine etkisi (Alman turistlere yönelik Antalya şehir turunda bir uygulama)
Effect of professional tourist guides' of professional competence on tourists' destination image perception and on overall satisfaction (A case oriented German tourists in Antalya city tour)
  1. Tez No: 407416
  2. Yazar: CANER ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM CABER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon İmajı, Profesyonel Turist Rehberleri, Alman Turistler, Antalya, Destination, Destination Image, Professional Tourist Guides, German Tourists, Antalya
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Hızla büyüyen turizm pazarından daha fazla pay alabilmek için birbirleriyle rekabet içinde olan destinasyonları farklı kılan ve öne çıkaran özellikler destinasyon imajı ve turistlere eşlik ederek, bilgilendirme yapan profesyonel turist rehberleridir. Profesyonel turist rehberlerinin gerek bilgi birikimleri ile destinasyonun çekiciliklerini ve kültürünü yorumlama gücü, gerekse iletişim ve hizmet becerileri turistlerin seyahat deneyimleri üzerinde oldukça etkilidir. Bu çalışma, Antalya destinasyonuna gelen Alman turistlerin algıladıkları destinasyon imajı, profesyonel turist rehberlerinin mesleki yeterlilikleri ve tatil deneyimine yönelik genel memnuniyetleri hakkındaki genel değerlendirmelerini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı, profesyonel turist rehberlerinin mesleki yeterliliklerinin, Antalya şehrine gelen Alman turistlerin destinasyon imajı ve genel memnuniyetine yönelik algıları üzerindeki etkisinin ortaya konabilmesidir. Araştırmadan elde edilen bulguların, imaj-memnuniyet-rehber yeterliliği değişkenleri arasındaki ilişkinin anlaşılabilmesine katkı sağlayacağı öngörülmüştür. Bu amaçla literatürdeki kuramsal ve ampirik çalışmalardan yararlanılarak, on bir adet araştırma hipotezi geliştirilmiş ve test edilmiştir. Destinasyon imaj yapısı; bilişsel, duygusal ve genel imaj olmak üzere üç bileşene sahip olarak kavramsallaştırılmıştır. Antalya destinasyonunu 10 Mayıs ile 10 Eylül 2014 tarihleri arasında ziyaret eden 307 Alman turiste uygulanan anketler aracılığıyla elde edilen veriler t-Testi, ANOVA, faktör ve regresyon analizinden yararlanılarak incelenmiştir. Araştırma sonuçları profesyonel turist rehberlerinin mesleki yeterlilikleri, algılanan destinasyon imajı ve genel memnuniyet arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In an attempt to receive further share of the rapidly growing tourism market destinations, in which they compete with each other, highlighting the characteristics of making different and put forward to destination of aspects are destination image and professional tourist guides informing tourists when by accompanying tourists. Through professional tourist guides' knowledge, interpretation of a destination's attractions and culture as well as their communication and service skills, they have the ability to be considerable impact on travelling experiences for tourists. This study reveals that Antalya destination coming of German tourists' perceiving, destination image, professional tourist guides' professional competence and general assessment on the overall satisfaction regarding holiday experience. The purpose of this study indicates that the professional competences of professional tourist guides' , destination image of German tourists coming to the city of Antalya and have the ability to demonstrate the effects on perceptions of overall satisfaction. The findings, which obtained from the research, it is foreseen that will have positive contributions to understanding the relationship between image-satisfaction-guide competence variables. For this purpose, drawing upon theoretical and empirical evidences in the relevant literature, eleven hypotheses were developed and tested. The destination image construct was conceptualized as having three components: cognitive, affective, and overall image. By means of surveys applied to a representative sample of 307 German tourists visiting Antalya destination between 10 May and 10 September of 2014. The data were analyzed using, independent sample t-test, ANOVA, factor and regression analysis. Research findings indicated that there were significant relationships among the professional competence of professional tourist guide, perceived destination image and overall satisfaction.