The impact of employee engagement on organizational performance in non-profit organizations in Iraq
Irak'ta kar amaçlı kuruluşlarda çalışan bağlılığının örgütsel performans üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 897856
  2. Yazar: MOUSTAFA THAMER SHAHEED ALDAKDOK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL BAYRAKTAROĞLU GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Canlılık, Adanmışlık, Odaklanma, Performans, Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluş, Vigor, Dedication, Absorption, Performance, Non-Profit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu tez, Irak'taki kar amacı gütmeyen kuruluşlarda çalışan bağlılığının örgütsel performans üzerindeki etkisini incelemektedir. Nicel bir araştırma tasarımı kullanan bu çalışma, sosyo-politik istikrarsızlıktan kaynaklanan benzersiz zorlukların damgasını vurduğu bir bağlamda katılım boyutlarının (güç, adanmışlık ve kendini kaptırma) performans sonuçlarıyla nasıl ilişkili olduğunu araştırdı. Bağdat'taki çeşitli kar amacı gütmeyen kuruluşların çalışanlarına uygulanan anketler yoluyla veriler toplandı ve her bir bağlılık boyutunun etkisini test etmek için istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edildi. Bulgular, gayret ve adanmışlığın kurumsal performansı önemli ölçüde artırdığını, ancak kendini kaptırmanın benzer bir etki göstermediğini göstermektedir. Bu sonuçlar, Irak'ın çalkantılı ortamında bile çalışanların katılımını teşvik etmenin daha iyi kurumsal sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. Çalışma, Irak'ın kar amacı gütmeyen sektöründeki çalışan katılımını bağlamsallaştırarak literatüre katkıda bulunuyor ve iyileştirilmiş performansı desteklemek amacıyla yöneticilere işgücü katılımını artırmaya yönelik pratik çıkarımlar sunuyor. Gelecekteki araştırmalar, katılım üzerindeki kültürel etkileri araştırabilir ve benzer ortamlarda katılım-performans ilişkisinin anlaşılmasını derinleştirmek için niteliksel analizlere genişleyebilir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of employee engagement on organizational performance in non-profit organizations in Iraq. Utilizing a quantitative research design, the study explored how dimensions of engagement—vigor, dedication, and absorption—correlate with performance outcomes in a context marked by unique challenges due to sociopolitical instability. Data were collected through surveys administered to employees of various non-profit organizations in Baghdad and analyzed using statistical methods to test the influence of each engagement dimension. The findings indicate that vigor and dedication significantly enhance organizational performance, while absorption does not show a similar effect. These results suggest that even within Iraq's turbulent environment, fostering employee engagement can lead to better organizational outcomes. The study contributes to the literature by contextualizing employee engagement within the Iraqi nonprofit sector and offers practical implications for managers to enhance workforce engagement in support of improved performance. Future research might explore cultural impacts on engagement and expand into qualitative analyses to deepen understanding of the engagement-performance nexus in similar environments.