Ortaokul öğrencilerinin favori padişahları
Secondary school students' favorite sultan
- Tez No: 897901
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL TOKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul Öğrencileri, Sosyal Bilgiler, Padişahlar, Secondary School Students, Social Studies, Sultans
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Gerçekleştirilen bu çalışmada ortaokul öğrencilerinin favori Osmanlı padişahlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum incelemesi modeli kullanılarak oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubu, amaçlı örnekleme türlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılarak seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Niğde ili Merkez'de ortaokul düzeyinde öğrenim gören 300 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmaya katılan öğrenciler, hiçbir baskı altında kalmadan gönüllülük esasına göre katılım sağlamıştır. Araştırmada, araştırmacı tarafından oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formu veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerle, ortaokul öğrencilerinin favori padişahları belirlenmiş ve Osmanlı Devleti'ne ilişkin bilgi birikimleri ışığında soruları yanıtlamışlardır. Araştırmadan elde edilen bulgular, öğrencilerin birinci favori padişahının Fatih Sultan Mehmet olduğunu, ardından Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman'ın geldiğini ortaya koymuştur. Bu tercihler, öğrencilerin güçlü ve fetihlerle anılan liderlere duyduğu hayranlığı yansıtmaktadır. Ayrıca, en çok beğenilen tarihsel dönem Yükselme Dönemi olarak belirlenmiş ve öğrencilerin Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü olduğu bu döneme olan ilgisi dikkat çekmiştir. Araştırmanın diğer bulguları, öğrencilerin“Kuruluş Osman”dizisini yoğun bir şekilde takip ettiklerini ve bu diziden etkilenerek Osman Bey'i favori tarihi şahsiyet olarak seçtiklerini göstermektedir. Ancak, Osmanlı tarihine ilişkin kitap okuma sayısının düşük olması, öğrencilerin tarih bilgilerini büyük ölçüde görsel medya ve ders içeriğinden aldıklarını ortaya koymaktadır. Sosyal Bilgiler dersine yönelik değerlendirmelerde, öğrenciler Osmanlı tarihinin anlatımını genel olarak yeterli bulmakla birlikte, derslerin daha açıklayıcı ve detaylı olmasını talep etmişlerdir. Son olarak, öğrencilerin yerinde olmak istedikleri padişah olarak Fatih Sultan Mehmet'i seçmeleri, İstanbul'u fethetme arzusu ve güçlü bir lider olma isteğiyle açıklanmıştır. Bu bulgular, öğrencilerin tarihsel figürlere ve dönemlere yönelik ilgilerini, medya araçlarının bu ilgiyi nasıl şekillendirdiğini ve tarih eğitimi ile ilgili ihtiyaçlarını anlamak açısından önemli veriler sunmaktadır. Elde edilen bulgular ışığında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the favorite Ottoman sultans of secondary school students. The research was created by using the case study model, which is one of the qualitative research methods. Maximum diversity sampling, one of the sampling types for the study group of the study, was used. The study group of the research consisted of 300 students studying at the secondary school level in the central district of Niğde province. . The students who participated in the research participated on a voluntary basis without any pressure. In the study, a semi-structured interview form created by the researcher was used as a data collection tool. With the data obtained from the research, the favorite sultans of secondary school students were determined and they answered the questions in the light of their knowledge about the Ottoman Empire. The findings obtained from the research showed that the first favorite sultan of the students was Fatih Sultan Mehmet, followed by Yavuz Sultan Selim and Suleiman the Magnificent. These preferences reflect students' admiration for powerful and conquering leaders. In addition, the most admired historical period was determined as the Ascension Period, and the interest of the students in this period, when the Ottoman Empire was the strongest, attracted attention. Other findings of the study show that the students intensively followed the series“Kurum Osman”and were influenced by this series and chose Osman Bey as their favorite historical figure. However, the low number of books on Ottoman history reveals that students get their historical knowledge largely from visual media and course content. In the evaluations of the Social Studies course, although the students found the narration of Ottoman history to be sufficient in general, they demanded that the courses be more descriptive and detailed. . Finally, the students' choice of Mehmet the Conqueror as the sultan they wanted to be in his place was explained by his desire to conquer Istanbul and his desire to become a strong leader. These findings provide important data in terms of understanding students' interests in historical figures and periods, how media tools shape this interest, and their needs for history education. Suggestions were also made in the light of the findings obtained.