Görsel düşünme stratejilerinin görsel sanatlar öğretmen adayları üzerindeki etkisi
The effects of visual thinking strategies on visual arts teacher candidates
- Tez No: 897914
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN TAŞKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel Düşünme Stratejileri, Görsel Okuryazarlık, Eleştirel Düşünme, Argüman Yazma, Görsel Sanatlar, Görsel sanatlar eğitimi, Güzel sanatlar fakülteleri, Visual Thinking Strategies, Visual Literacy, Critical Thinking, Argument Writing, Visual Arts, Visual arts education, Fine arts faculty
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, görsel düşünme stratejilerinin görsel sanatlar öğretmen adaylarının görsel okuryazarlık yeterlikleri, eleştirel düşünme düzeyleri ve argüman yazma becerileri üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde incelemektir. Bu araştırma karma araştırma modeli olarak desenlenmiştir. Çalışma grubu, eğitim fakültesi, güzel sanatlar eğitimi, resim-iş anabilim dalında öğrenim gören amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklem yöntemi ile seçilmiş öğrencilerinden oluşturulmuştur. Araştırmanın nicel verileri SPSS 27. Analiz programıyla .05 anlamlılık düzeyinde analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel verilerinden aynı grubun öntest ve sontest verilerini karşılaştırmak için non- parametrik testler kullanılmıştır. Görsel Düşünme Stratejilerinin öğretmen adaylarının görsel okuryazarlık ve eleştirel düşünme becerileri üzerinde anlamlı bir artış sağladığı, öntest ve sontest sonuçları arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Görsel okuryazarlık alt boyutlarında ve eleştirel düşünme eğilimlerinde belirgin gelişimler gözlemlenmiştir. Ayrıca, Görsel Düşünme Stratejileri argüman yazma becerilerini de geliştirmiş, yazılan argümanların hem sözcük sayısı hem de içerik derinliğinde belirgin bir artış sağlanmıştır. Sonuç olarak Görsel Düşünme Stratejilerinin öğrencilerin eleştirel düşünme, görsel okuryazarlık ve argümantasyon yazma becerilerini olumlu etkisi olduğuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to comprehensively examine the effects of visual thinking strategies on pre-service visual arts teachers' visual literacy competencies, critical thinking skills and argument writing skills. This study was designed as a mixed research model. The study group consisted of students studying in art and painting department of faculty of education, fine arts education, selected by criterion sampling method from purposeful sampling methods. The quantitative data of the study were analyzed with SPSS 27. Analysis program at .05 significance level. It was found that Visual Thinking Strategies provided a significant increase in pre-service teachers' visual literacy and critical thinking skills, and the differences between pretest and posttest results were statistically significant. There were significant improvements in visual literacy sub-dimensions and critical thinking tendencies. In addition, Visual Thinking Strategies also improved argument writing skills, and there was a significant increase in both the word count and the depth of content of the arguments. As a result, it was concluded that Visual Thinking Strategies have a positive effect on students' critical thinking, visual literacy and argumentation writing skills.