Görsel düşünme stratejilerinin lisans öğrencilerinin argüman oluşturma görsel okuryazarlık ve eleştirel düşünme düzeylerine etkisi
The effect of visual thinking strategy on undergraduate students' argument construction visual literacy and critical thinking levels
- Tez No: 1009247
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, Eleştirel düşünme, Eğitim, Görsel düşünme, Görsel okuryazarlık, Görsel sanatlar eğitimi, Lisans, Okuryazarlık, Resim iş eğitimi, Strateji, Argumentation, Education, Visual thinking, Visual literacy, Visual arts education, Licence, Literacy, Paint education, Strategy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, görsel okuryazarlık, eleştirel düşünme ve argüman oluşturma becerilerinin gelişiminde görsel düşünme stratejilerinin lisans öğrencileri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, eksik veriler çıkarıldıktan sonra 29 geçerli lisans öğrencisi üzerinden bir devlet üniversitesinde yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubu Resim İş Eğitimi alanındaki lisans öğrencileri ile diğer eğitim alanlarındaki lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırma ön test-son test yarı deneysel desen ve içerik analizi yöntemi ile yapılmıştır. Öğrencilere sekiz hafta boyunca her hafta farklı sanat eserleri üzerinden Abigail Housen ve Philip Yenawine tarafından geliştirilen görsel düşünme stratejilerinin (GDS) temel üç sorusuna dayalı tartışma ortamı yaratılarak uygulama yaptırılmıştır. Elde edilen nitel veriler için içerik analizi yapılmış, nicel veri setinin ise normal dağılım göstermediği durumlarda analizlerde non-parametrik yöntemler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda GDS uygulaması, alan içi ve alan dışı lisans öğrencilerinin görsel okuryazarlık düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmuştur fakat alan içi ve alan dışı lisans öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeyleri ortalama puanları arasında belirgin bir artışın olduğunu ama bu artışın istatistiksel olarak sınırda kaldığı sonucuna varılmıştır. Lisans öğrencilerinde görsel düşünme stratejilerinin argüman oluşturmalarını önemli ölçüde geliştirdiği ve argüman üretmelerinde gözle görülür şekilde gelişim olduğu sonucuna ulaşılmıştır. GDS uygulaması lisans öğrencilerinin görsel okuryazarlık ve argüman oluşturma becerilerini geliştirmekte eğer daha uzun bir uygulama süresi sağlanırsa eleştirel düşünme becerilerini de belirgin şekilde geliştirmede etkili bir araçtır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda GDS' nin farklı lisans programlarına entegre edilmesi ve öğretmen eğitimi programlarına dâhil edilmesi ve uygulama sürecinin daha uzun tutulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of visual thinking strategies on the development of visual literacy, critical thinking, and argumentation skills among undergraduate students. The study was conducted at a state university with 29 eligible undergraduate students following the exclusion of irrelevant data. The study group consists of undergraduate students majoring in Art Education and undergraduate students from other fields of education. The research was conducted using a pre-test-post-test quasi-experimental design and content analysis method. Students were engaged in an eight-week implementation in which, each week, different artworks were used to create a discussion environment based on the three core questions of Visual Thinking Strategies (VTS) developed by Abigail Housen and Philip Yenawine. Content analysis was conducted on the qualitative data obtained, and nonparametric methods were used in the analysis of the quantitative data set when it did not follow a normal distribution. The findings indicated that the VTS application produced a statistically significant difference in the visual literacy levels of undergraduate students both within and outside the field. However, a significant increase in the average critical thinking scores of undergraduate students within and outside the field was observed, although this increase was statistically borderline. The study concluded that visual thinking strategies significantly improved undergraduate students' ability to construct arguments and that there was a noticeable improvement in their argument production. The VTS application is effective in developing undergraduate students' visual literacy and argumentation skills; if a longer implementation period is provided, it is also an effective tool for significantly enhancing their critical thinking skills. Based on the results obtained, it is recommended that the VTS be integrated into various degree programmes, as well as being incorporated into teacher education programmes, and that the implementation period be extended.