Resim-iş öğretmenliği lisans öğrencilerinin sanatsal gelişim süreçlerinin a/r/tografik olarak incelenmesi
A/r/tographic investigation into artistic development processes of painting and drawing teacher education undergraduate students
  1. Tez No: 897920
  2. Yazar: MİNE BAŞYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TAŞKESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, a/r/tografi, eğitsel gelişim dosyası
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma resim-iş ö ğretmenliği lisans ö ğrencilerinin sanatsal gelişim süreçlerinin a/r/tografik olarak sorgulanması ve portfolyo hazırlamanın bu süreçteki rolünün belirlenmesi amacıyla oluşturulan, nitel bir çalışmadır. Araştırma 2022-2023 ö ğretim yılınd a orta ölçekli bir üniversitenin Resim-İş eğitimi anabilim dalı 4. Sınıf ö ğrencilerinin atölye dersinde yürütülmüştür. Araştırma grubu 10 gönüllü atölye ö ğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın çalışma grubu ö lçüt (amaçlı) ö rneklem yolu ile seçilmiştir. Araştırmanın verilerinin toplanması sorgulama sürecinde hazırlanan ö ğrenci eğitsel gelişim dosyaları(portfolyo), oluşturulan soru havuzundan, alan uzmanlarının görüşleri alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan a/r/tograf görüşleri , akran görüşleri, uzman görüşleri ve süreç sonunda ortaya çıkan ö ğrenci sanatsal ürünlerinden oluşturulmuştur. Sanat temelli bir araştırma yöntemi olan a/r/tografik sürece ilişkin verilerin analizinde nitel veri analizi kullanılmıştır. Buna göre eğitsel g elişim dosyalarının(portfolyo) ö ğrenci, akran ve uzman değerlendirmelerinde içerik analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin sanatsal süreçleri ve a/r/tografik sorgulama süreçleri betimsel analiz kullanılarak çözümlenmiştir. Öğrencilerin ö z değerlendirme yapara k inceledikleri eğitsel gelişim dosyalarıdan(portfolyo) memnun oldukları görülmüştür. Eğitsel gelişim dosyalarını (portfolyo) inceyeleyen akran ve uzmanlar dosyaların genelde geliştirebilir olduğunu ifade etmişlerdir. Öğrenciler a/r/tografik sürece kararlı veya tesadüfi dâhil olduklarını süreci sorgulamalar yaparak sürdürdükleri görülmüştür. Öğrenciler sanatçı kimlikleriyle farklı bakış açıları geliştirerek süreç odaklı kendilerini yansıttıkları ürünler ile kendilerini ifade ettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative study designed to investigate the artistic development processes of undergraduate art education students a/r/tographically and to determine the role of portfolio preparation in this process. The present research was conducted in the workshop course of the 4th-grade students of the Department of Art and Art Education of a medium-sized university in the academic year 2022-2023 with the participation of 10 volunteer workshop students. The study group of this research was selected through criterion (purposive) sampling. The collection of the data of the research consisted of student educational development files (portfolio) prepared during the inquiry process, the question pool created, a/r/tograph opinions collected through a semi-structured interview form prepared by taking the opinions of field experts, peer opinions, expert opinions and student artistic products that emerged at the end of the process. Qualitative data analysis was used to analyse the data related to the a/r/tographic process, which is an art-based research method. Accordingly, content analysis was used in student, peer and expert evaluations of educational development files (portfolio). Students' artistic processes and a/r/tographic questioning processes were analysed using descriptive analysis. It was seen that the students were satisfied with the educational development files (portfolio) that they examined by making self-evaluation. Peers and experts who examined the educational development files (portfolio) stated that the files could generally be improved. It was observed that the students were involved in the a/r/tographic process in a determined or accidental way and that they continued the process by making inquiries. It was observed that students developed different perspectives with their artist identities and expressed themselves with process-oriented products that they reflected themselves.