Eleştirel matematik eğitiminin öğrencilerin başarısı, etkin katılımı ve tutumuna etkisi
The effect of critical mathematics education on students' achievement, active participation and attitude
  1. Tez No: 897946
  2. Yazar: KÜBRA ALTINPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Matematik Eğitimi, Akademik Başarı, Matematik Tutumu, Etkin Katılım, Karma Yöntem, Academic achievement, Critical Mathematics Education, Math Attitude, Active Participation, Mixed Method
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma yedi tanesi tasarlanan, beş tanesi alan yazından edinilen ve uygulanan eleştirel matematik eğitimi etkinliklerinin öğrencilerin başarısı, derse etkin katılımı ve tutumlarına etkisini araştırmaktadır. Araştırmada öğrencilerin etkinlikler hakkındaki görüşlerine de yer verilmiştir. Karma yöntemin kullanıldığı araştırmada nicel yöntemlerden yarı deneysel model, nitel yöntemlerden ise durum çalışması modeli tercih edilmiştir. Çalışma grubu 17'si deney, 18'i kontrol grubundan olmak üzere toplam 35 öğrenciden oluşmaktadır. Nicel verilerin toplanmasında Matematik Genel Başarı Testi (Akkuş ve Akkaş, 2021), Etkin Katılım Ölçeği (Güvenç, 2015) ve Matematik Tutum Ölçeği (Önal, 2013) kullanılmıştır. Nitel veriler ise etkinliklerin uygulandığı video kayıtları, gözlem formu, görüşmelerin ses kayıtları ve öğrenci günlükleri aracılığıyla toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde Mann Whitney-U testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testinden, nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden faydalanılmıştır. Uygulamaların öncesinde deney ve kontrol gruplarının akademik başarı, matematiğe ilişkin tutum ve derse etkin katılım bakımından denk oldukları tespit edilmiştir. Uygulamaların ardından yapılan deney ve kontrol gruplarına ait grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar uygulamaların öğrencilerin akademik başarısı ve derse etkin katılımı üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğunu, matematiğe ilişkin tutumu üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Araştırmanın nitel verileri uygulamalardan sonra öğrencilerin matematiğe karşı olumlu tutum geliştirdiğini, derse katılımlarının arttığını göstermiştir. Öğrenciler eleştirel matematik eğitimi etkinliklerini; dikkat çekici, yoruma ve tartışmaya açık, gerçek hayata yakın, anlaşılır, farklı bakış açıları geliştiren, farkındalık kazandıran, eğlenceli ve zevkli olarak değerlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Seven of these studies were designed, five of them was obtained from the literature and the information regarding the scope of critical mathematics education activities, active participation in the course and attitudes is investigated. The students' opinions about the activities were also included in the research. In the research where mixed methods were used, the semi-experimental model was preferred among the quantitative methods and the case study model was preferred among the qualitative methods. The study group consists of a total of 35 students, 17 from the experimental group and 18 from the control group. Mathematics General Achievement Test (Akkuş and Akkaş, 2021), Active Participation Scale (Güvenç, 2015) and Mathematics Attitude Scale (Önal, 2013) were used to collect quantitative data. Qualitative data was collected through video recordings of the activities, observation forms, audio recordings of the interviews and student diaries. Mann Whitney-U test and Wilcoxon signed-rank test were used in the analysis of quantitative data, and content analysis was used in the analysis of qualitative data. Before the applications, it was determined that the experimental and control groups were equal in terms of academic achievement, attitude towards mathematics and active participation in the lesson. Intra- and inter-group comparisons of the experimental and control groups made after the applications showed that the applications had a positive effect on students' academic success and active participation in the lesson, but did not have a significant effect on their attitudes towards mathematics. The qualitative data of the research showed that after the applications, the students developed positive attitudes towards mathematics and their participation in the lesson increased. Students engage in critical mathematics education activities; evaluated it as remarkable, open to interpretation and discussion, close to real life, understandable, developing different perspectives, raising awareness, entertaining and enjoyable.