Sağlık sektörü çalışanlarının yatırım davranışlarının davranışsal finans açısından değerlendirilmesi
Evaluation of investor behaviors of health sector employees in terms of behavioral finance
  1. Tez No: 898022
  2. Yazar: SERHAT ELİBOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞABAN ONUR VİGA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Finance, Health Care Management, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Davranışsal Finans, Sağlık Sektörü Çalışanları, Bireysel Yatırımcı, Finansal Yatırım Araçları, Behavioral Finance, Healthcare Employees, Individual Investor, Financial Investment Instruments
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Yapılan bu tez çalışmasında, sağlık sektörü çalışanlarının yatırım davranışlarının davranışsal finans açısından incelenerek anlamlı sonuçlar elde edilmesi amaçlanmıştır. Klasik finans teorileri ile ilgili genel bilgiler araştırılmış ve bu teoriler ile davranışsal finans teorisi arasında bulunan farklılıklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Geleneksel finansın temelini oluşturan ve tez içerisinde bahsedilen teorilerin, yatırımcıların finansal kararları üstündeki etkileri ile finansal piyasalarda gelişen problemlere çözüm üretmekte etkisini azalttığı değerlendirilmiştir. Modern finans teorileri incelenerek Klasik Finans ile Davranışsal Finans ayrımı anlatılmıştır. Sağlık sektörü çalışanlarının mesleki risk ve stres etkenleri kavramsal olarak ele alınarak yatırımcı profili anlaşılmaya çalışılmıştır. Tüm bu bilgilerin ışığında İstanbul ili içerisinde bulunan sağlık çalışanlarına düzenlenen anket ile sağlık çalışanlarının yatırım davranışları analiz edilmiştir. Bu sayede yapılan çalışmanın neticesi olarak, sağlık çalışanlarının mesleki streslerinin yatırım davranışlarını etkilediği, finansal piyasalarda işlem ya da yatırım yapan sağlık çalışanları mesleki unvanlarına göre incelendiğinde yatırım kararları alırken duygusal ve bilişsel eğilimlerin etkisi altında kaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to obtain meaningful results by examining the investment behaviors of health sector employees in terms of behavioral finance. General information about classical finance theories has been researched and the differences between these theories and behavioral finance theory have been tried to be revealed. It has been evaluated that the theories that form the basis of traditional finance and that are mentioned in the thesis reduce the effects on the financial decisions of investors and in producing solutions to the problems that develop in the financial markets. By examining modern finance theories, the distinction between Classical Finance and Behavioral Finance is explained. Occupational risk and stress factors of health sector workers were conceptually discussed and the investor profile was tried to be understood. In the light of all this information, the investment behaviors of health workers were analyzed with a survey conducted to health workers in the province of Istanbul. As a result of this study, it has been seen that the occupational stress of healthcare professionals affects their investment behaviors, and when healthcare professionals making transactions or investments in financial markets are examined according to their professional titles, they are under the influence of emotional and cognitive tendencies while making investment decisions.