Engelli bireylerde spora katılımın önündeki zorlanmalar, duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between difficulty in participating in sports, emotion regulation and psychological resilience in disabled persons
  1. Tez No: 898187
  2. Yazar: HAMZA TİMURLENK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERHAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu Düzenleme, Engelli, Psikolojik Sağlamlık, Spor, Emotion Regulation, Disabled, Psychological Resilience, Sport
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma engelli bireylerde spora katılımın önündeki zorlanmalar, duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin ve birbirlerine olan etki düzeyinin araştırılması, yorumlanması ve konuya ilişkin daha geniş verilerin ortaya koyulması araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Ayrıca bu araştırmada engelli bireylerde spora katılımın önündeki zorlanmalar, duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlık düzeyleri, cinsiyet, yaş, medeni durum, engel türü ve spor deneyimi değişkenleri ile incelenerek elde edilen bulguların ortaya konulması amaç edinilmiştir. Bu amaç doğrultusunda 122'si kadın 86'sı erkek olmak üzere toplam 208 Engelli birey gönüllü olarak araştırmaya katılım göstermiştir. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Engelli Bireylerin Spora Katılımın Önündeki Zorlanmalar Ölçeği”, ''Duygu Düzenleme Ölçeği '' ve“Kısa Psikolojik Sağlamlık Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için Microsoft Excel ve SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Bu aşamadan sonra ikili grup karşılaştırmalarında T-Testi, iki değişken arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Ayrıca engelli bireylerde spora katılımın önündeki zorlanmaların duygu düzenleme ve psikolojik sağlamlık üzerindeki yordama gücünü tespit etmek amacıyla Basit Regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda katılımcıların cinsiyet değişkeni ile engelli bireylerde spora katılımın önündeki zorlanmalar ölçeği çevresel zorlanma alt boyutu arasında anlamlı bir fark görülmemişken duyuşsal kaçınma ve farkındalık alt boyutlarında erkek katılımcılar lehine anlamlı bir farklılık görülmüştür. Katılımcıların cinsiyet değişkeni ile duygu düzenleme ölçeği bastırma alt boyutu arasında anlamlı bir fark görülmemişken bilişsel yeniden değerlendirme alt boyutunda cinsiyeti erkek olan katılımcılar lehine anlamlı bir farklılık görülmüştür. Psikolojik sağlamlık ve cinsiyet, yaş, spor türü değişkenleri arasında anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. Engelli bireylerde spora katılım önündeki zorlanmalar alt boyutlarından duyuşsal kaçınma ve duygu düzenleme ölçeği alt boyutlarından bilişsel yeniden değerlendirme alt boyutları arasında düşük düzeyde negatif yönlü ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate, interpret and present more comprehensive data on the relationship between difficulties in participating in sports, emotion regulation and psychological resilience among disabled individuals and the level of their interaction. In addition, this study aims to present the findings by examining the difficulties in participating in sports, emotion regulation and psychological resilience levels among disabled individuals with the variables of gender, age, marital status, type of disability and sports experience. For this purpose, a total of 208 disabled individuals, 122 of whom were female and 86 were male, participated in the research voluntarily. The relational screening method was used in the research. The“Personal Information Form”,“Difficulties in Participating in Sports Scale for Disabled Individuals”,“Emotion Regulation Scale”and“Brief Psychological Resilience Scale”were used as data collection tools in the research. Microsoft Excel and SPSS 22.0 package program were used for the analysis of the obtained data. After this stage, T-Test was used in paired group comparisons, and Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between two variables. In addition, Simple Regression analysis was performed to determine the predictive power of the difficulties in participating in sports in disabled individuals on emotion regulation and psychological resilience. As a result of the analysis, no significant difference was found between the gender variable of the participants and the environmental strain sub-dimension of the difficulties in participating in sports in disabled individuals scale, while a significant difference was found in favor of male participants in the emotional avoidance and awareness sub-dimensions. No significant difference was found between the gender variable of the participants and the suppression sub-dimension of the emotion regulation scale, while a significant difference was found in favor of male participants in the cognitive reappraisal sub-dimension. It was determined that there was no significant difference between psychological resilience and the variables of gender, age, and type of sport. A low-level negative relationship was found between the emotional avoidance sub-dimension of the difficulties in participating in sports in disabled individuals and the cognitive reappraisal sub-dimension of the emotion regulation scale.