Otellerin yeşil pazarlama stratejilerinin değerlendirilmesi: Belek bölgesinde bir araştırma
Evaluation of green marketing strategies in hotels: A research in Belek region
  1. Tez No: 898186
  2. Yazar: AYŞE UÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLIHAN KIYMALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: 11111, 12345
  6. Anahtar Kelimeler: Green Market“ng, Corporate Susta”nab“l”ty, Susta“nab”l“ty Cert”f“cate, Susta”nable Tour"sm
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Hızla değ“şen ve gel”şen dünyamızda, sürdürüleb“l”rl“k ve yeş”l pazarlama çalışmaları g“derek daha büyük b”r önem kazanmaya başlamıştır. Artık sadece b“r terc”h olmaktan çıkan bu kavramlar,“şletmeler”n stratej“k öncel”kler“ arasında yer almaya başlamıştır. Hemen hemen her sektörde varlığını gösteren sürdürüleb”l“rl”k çalışmaları özell“kle tur”zm sektöründe büyük b“r önem kazanmıştır. Konaklama sektöründe yürütülen sürdürüleb”l“rl”k çalışmaları,“şletmeler”n çevresel, ekonom“k ve sosyal etk”ler“n”dengeleyerek daha uzun vadel“ başarı ve etk”yaratmalarını sağlamaktadır. Bu nedenle konaklama sektöründe sürdürüleb“l”rl“k artık b”r terc“h değ”l, stratej“k b”r zorunluluk olarak görülmekted“r. Oteller”n sürdürüleb“l”rl“k perspekt”f“nde yeş”l pazarlama stratej“ler”n“ ve etk”ler“n”“rdeleyen n”tel ver“lere dayalı bu araştırmanın evren”Belek bölges“ndek”sürdürüleb“l”rl“k sert”f“kasına sah”p oteller olarak bel“rlenm”şt“r. Bu oteller”n l“stes”ne Kültür ve Tur“zm Bakanlığı web s”tes“nden er”ş“lm”şt“r. Gönüllü olarak katılım sağlayan 15 katılımcı(otel) ”le yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleşt“r”lerek ver“ler elde ed”lm“şt”r. Katılımcılardan elde ed“len ver”ler Tema Anal“z”ve Bet“msel Anal”z yapılarak anal“z ed”lm“şt”r. Araştırma sonucunda elde ed“len katılımcı görüşler”ne göre sürdürüleb“l”rl“ğ”n ekonom“k, sosyo-kültürel ve çevresel boyutları olduğu bu bağlamda b”rçok etmen“ barındırdığı ve bu boyutların yanı sıra belge almak ”ç“n zorunlu b”r araç, yasal/prosedürel b“r zorunluluk olarak da algılandığı anlaşılmıştır. Katılımcıların çoğu ekonom”k olarak, sürdürüleb“l”rl“ğ”n yatırım bütçes“n”b“r dezavantaj olarak bel”rt“rken aynı zamanda uzun vadede kârlılık, ver”ml“l”k ve müşter“ terc”hler“ne olumlu etk”s“n”n olduğunu b“r avantaj olarak d”le get“rm”şlerd“r. Bulgular ve sonuç başlığı altında yapılan anal”zler“n sonucunda elde ed”len ver“lere yer ver”lm“şt”r. Anahtar KelQmeler: Yeş“l Pazarlama, Kurumsal Sürdürüleb”l“rl”k, Sürdürüleb“l”rl“k Sert”f“kası, Sürdürüleb”l“r Tur”zm
Özet (Çeviri)
In our rap“dly chang”ng and evolv“ng world, susta”nab“l”ty and green market“ng efforts are becom”ng“ncreas”ngly“mportant. These concepts, wh”ch have ceased to be mere preferences, are now among the strateg“c pr”or“t”es of bus“nesses. Susta”nab“l”ty efforts, wh“ch are present ”n almost every sector, have ga“ned great ”mportance, espec“ally ”n the tour“sm sector. Susta”nab“l”ty efforts“n the accommodat”on sector enable bus“nesses to ach”eve longerterm success and“mpact by balanc”ng the“r env”ronmental, econom“c, and soc”al“mpacts. Therefore, susta”nab“l”ty“n the accommodat”on sector“s now seen not as a cho”ce but as a strateg“c necess”ty. Th“s study, based on qual”tat“ve data, exam”nes the green market“ng strateg”es and“mpacts of hotels from a susta”nab“l”ty perspect“ve, focus”ng on hotels“n the Belek reg”on w“th susta”nab“l”ty cert“f”cat“on. The l”st of these hotels was accessed from the M“n”stry of Culture and Tour“sm webs”te. Sem“-structured ”nterv“ews were conducted w”th 15 voluntary part“c”pants (hotels) to obta“n data. The data obta”ned from the part“c”pants were analyzed us“ng Content Analys”s, Theme Analys“s and Descr”pt“ve Analys”s. Accord“ng to the part”c“pant v”ews obta“ned ”n the study, susta“nab”l“ty has econom”c, soc“o-cultural, and env”ronmental d“mens”ons, encompass“ng many factors ”n th“s context, and ”t“s perce”ved as a mandatory tool for obta“n”ng cert“f”cat“on, as well as a legal/procedural requ”rement. Wh“le most part”c“pants ment”oned susta“nab”l“ty's ”nvestment budget as a d“sadvantage econom”cally, they also emphas“zed ”ts pos“t”ve effects on prof“tab”l“ty, eff”c“ency, and customer preferences ”n the long term as an advantage. The f“nd”ngs and conclus“ons ”nclude an analys“s of the data obta”ned.